Svijet
4

Palestinci: Sharon je zločinac koji je izbjegao međunarodni sud

FENA
Ariel Sharon
Ariel Sharon
Palestinski lideri su nazvali bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona koji je umro u subotu "zločincem" i izrazili žaljenje što nije bio izveden pred međunarodni sud.

"Sharon je bio zločinac odgovoran za Arafatovo ubistvo i mi smo se nadali da će se pojaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom kao ratni zločinac", izjavio je agenciji AFP jedan visoki zvaničnik Fataha, pokreta historijskog palestinskog vođe Džibrila Radžuba.

Sve do smrti Jasera Arafata 2004. godine, kojeg su izraelski tenkovi držali u opsadi od decembra 2001, Sharon mu je često prijetio pothranjujući sumnje u trovanje, što je Izrael uvijek negirao.

Glasnogovornik Hamasa na vlasti u Gazi Sami Abu Zuhri napisao je u saopćenju da je Sharonova smrt "primjer za sve tirane".

"Naš narod doživljava historijski trenutak nestankom ovog zločinca s rukama prekrivenim krvlju Palestinaca i njihovih vođa", izjavio je glasnogovornik islamističkog pokreta čiji je osnivač šejh Ahmed Jasin, kojeg je po Sharonovom nalogu ubila izraelska vojska 2004. godine.