Svijet
0

Ariel Sharon - od historijske ličnosti do tiranina i zločinca

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Brojni svjetski političari izrazili su žaljenje zbog smrti bivšeg premijera Izraela Ariela Sharona (85), koji je nakon osam godina provedenih u komi jučer umro u bolnici Ber Shava gdje se nalazio na liječenju. Čelnik pokreta Hamas u Pojasu Gaze Khalil al-Hayya, pak, je smrt Ariela Sharona, opisao kao "lekciju za sve tirane".

"Uvijek ćemo pamtiti Sharona kao čovjeka koji je ubijao, uništavao i uzrokovao patnju mnogih generacija Palestinaca", rekao je Khalil al-Hayya.

Al-Hayya Ističe kako je Sharon samo jedan od mnogih tirana i mučitelja koje Izrael ima.

"On je otišao, ali Izrael ima još mnogo tiranina i kriminalaca čije su ruke obojene krvlju Palestinaca", kazao je čelnik Hamasa.

Bivši američki predsjednik Bill Klinton i njegova supruga Hillary Klinton uputili su poruku saučešća.

"Sharon je dao svoj život za Izrael. Želio je stvoriti Izrael, da ga održi, sačuva i na kraju svoje duge službe, da stvori novu političku partiju za pravedan mir i sigurnost", rekli su Klintonovi.

Napominju kako im je bila čast "raditi sa Sharonom, prepirati se sa njim i gledati ga kako uvijek pokušava pronaći najbolje rješenje za svoju državu".

Inače, Sharon je osnovao centrističku partiju Kadima (Naprijed) 2006. godine kada je napustio konzervativni Likud.

I njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je poruku saučešća u kojoj je navela kako "zajedno sa narodom Izraela žali za Sharonom.

"Svojom hrabrom odlukom da povuče izraelske naseljenike iz pojasa Gaze, on je tada napravio historijski korak na putu ka miru sa Palestincima i dvodržavnom rješenju", poručila je Merkelova.

Poruku saučešća uputili su i američki državni sekretar John Kerry, ruski predsjednik Vladimir Putin, te predsjednik Francuske Francois Hollande.

"Ponekad je bilo momenata kada se njegova politika nije poklapala s američkom politikom. Ali Sharon je bio odlučan i posvećen na putu da uspostavi sigurnost za državu Izrael. Sharon je vodio Izrael ka putu mira, što uvijek i nije bilo lako postići. Bio je spreman na teške odluke, zato što je znao da ima odgovornost prema svom narodu", istakao je Kerry.

Putin je u poruci naveo da je Sharon bio vrlo sposoban političar i uvijek radio sve da zaštiti interese Izraela.

"Bio je visoko cijenjen među svojim sunarodnicima i veliki autoritet u međunarodnoj politici", navedeno je u Putinovoj poruci.

"Sharon je bio glavni igrač u historiji svoje zemlje. Nakon vojne i političke karijere, odlučio je da se okrene dijalogu sa Palestincima", kazao je Hollande.

Hollande je izrazio saučešće članovima Sharonove porodice, njegovoj rodbini i prijateljima kao i izraleskom narodu.

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon uputio je poruku saučešća povodom smrti bivšeg premijera Izraela Ariela Sharona.

"Odajem počast Sharonu koji je cijeli svoj život posvetio državi Izrael. Sharon je bio heroj za svoj narod, vojnik ali i državnik" rekao je Ban.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija ističe kako će Sharon biti upamćen po odluci da se Izrael povuče iz Gaze.

"Ostat će upamćen zbog svoje političke hrabrosti i odlučnosti da sprovede bolnu i historijsku odluku da se povuče iz pojasa Gaze", kazao je on.

No, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch navodi kako je preminuli bivši izraelski premijer Ariel Sharon prije svoje smrti morao odgovarati za zločine nad Palestincima ubijenim u izbjegličkim kampovima Sabra i Šatila, ali i za druga kršenja ljudskih prava.

"Njegov odlazak je tužno podsjećanje da nekažnjavanje zločina ne doprinosi napretku u postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca", navela je direktorica HRW-a za Bliski istok Sarah Leah Whitson.

Sharon je preminuo jučer u 85. godini, a od 2006. godine je bio u komi, nakon što je doživio moždani udar. Prije nekoliko dana objavljeno je da mu je zdravstveno stanje znatno pogoršano i da mu je život u opasnosti.

Obavljao je dužnost premijera Izraela od 2001. do 2006. godine.

U vrijeme dok je bio ministar odbrane, izraelska policija je 16. septembra 1982. upala u palestinske izbjegličke kampove Sabra i Šatila na periferiji Bejruta i tada usmrtila oko 3.500 palestinskih civila.

Inače, izraelska istražna komisija utvrdila je 1983. godine da je Sharon dopustio da policija upadne u kampove i ocijenila da nije smio zanemariti rizik od pokolja.