Svijet
0

Ariel Sharon sahranjen na porodičnom imanju na jugu Izraela

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši izraelski premijer Ariel Sharon, koji je preminuo u subotu u 85. godini, sahranjen je danas pored svoje supruge na porodičnom imanju Sycamore, blizu Gaze.

Sahrani na jugu Izraela na porodičnom imanju Sharona prisustvovali su članovi porodice, prijatelji, izraelski političari, te brojni međunarodni zvaničnici. U ranijim obraćanjima na komemoraciji predsjednik Izraela Shimon Peres kazao je da je Sharon bio "živa legenda vojske", koja je uvijek sanjala o miru u Izraelu, te da je on nosio teret sigurnosti svoga naroda.

Benyamin Netanyahu, premijer Izraela, istakao je kako je "Sharonov jedinstven doprinos sigurnosti države ugraviran u historijske spise", te dodao da će ga se negova nacija zauvijek sjećati. Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair opisao je Sharona kao osobu "topla srca, šaljivu, šarmantnu i strastvenu" dodao je da će on sigurno imati svoje mjesto u historiji Izraela.

Kao jedna od najkontroverznijih izraelskih političkih ličnosti, Sharon je 4. januara 2006. godine, na samom vrhuncu političke moći, doživio moždani udar i od tada se nalazio u komi. Njegovi sinovi su odlučili da ga se održava u životu, ali nije pokazivao nikakve znakove napretka. Sharon je bio vojni oficir koji je ratovao u tri rata prije nego što je ušao u politiku. Cijenjen je bio među brojnim Izraelcima, ali omrznut među Palestincima.

Sharon je bio žestoki zagovornik širenja naselja na okupiranim teritorijima. Također je inicirao gradnju zida razdvajanja duž granice i unutar Zapadne obale. Krajem političke karijere on je, međutim, usprkos žestokom protivljenju u Izraelu, naredio židovskim doseljenicima da napuste Gazu i četiri naselja na Zapadnoj obali.

Ariel Sharon ženio se dva puta. Prva supruga Margalit poginula je u saobraćajnoj nesreći, dok je druga Lily umra od raka 2000. godine. Ima tri sina - Gura (preminuo 1967.), Omira i Gilada.