Analiza mirovnog plana
8

Palestinci dobili ponudu koju neće moći odbiti? Zašto je Trump plan izložio baš sada

I. Č.
Ilustracija: EPA/Twitter
Ilustracija: EPA/Twitter
"Plan stoljeća" predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, koji treba okončati izraelsko-palestinski sukob, ujedinio je stavove podijeljenih Palestinaca sa upravama u Ramallahu i Gazi, pa su jedinstveno plan proglasili neprihvatljivim.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je sa okupirane Zapadne obale poručio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i izraelskom Benjaminu Netanyahuu da Jerusalem nije na prodaju.

"Jerusalem nije na prodaju, naša prava nisu na prodaju i njima se ne cjenkamo. A vaš plan, urota, neće proći", rekao je palestinski predsjednik Mahmud Abas u televizijskoj izjavi u sjedištu Palestinske samouprave u Ramalahu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, s druge strane, stajao uz američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući u trenutku objave plana, i nije krio svoje oduševljenje.

"Previše je planova do danas pritiskalo Izrael da se povuče s vitalnih područja kao što je dolina Jordana. Ali vi, gospodine predsjedniče, vi priznajete da Izrael mora biti suveren u dolini Jordan i drugim strateškim zonama Judeje i Samarije", rekao je Netanyahu koristeći biblijske nazive za Zapadnu obalu.

Bakhtyar Aljaf, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane kazao je za Klix.ba da je Izrael deklarativno prihvatio plan i da će sve zavisiti od palestinske strane.

"Američki predsjednik Donald Trump je pronašao pravi tajming da proklamuje svoj plan, što zbog američkih predsjedničkih izbora, što zbog arapskog svijeta zauzetog samim sobom. Glavne zaljevske države, sa Saudijskom Arabijom na čelu, zauzete su problemom Irana. Turska je zauzeta sa Libijom i Sirijom", kazao je Aljaf.

Navodi kako plan nije prihvatljiv za palestinsku stranu, ali smatra kako će na kraju vjerovatno prihvatiti ono što im je ponuđeno.

"Palestinci su od osnivanja Izraela, tačnije od 1948. godine, svako odbijanje sporazuma platili svojom teritorijom, koja se sve više smanjivala. Sada im je vrlo teško igrati na sve ili ništa, jer oni ne mogu igrati na sve. Naročito zbog toga što su podijeljeni između sebe", rekao je Aljaf za Klix.ba.

Smatra da bi zbog podijeljenosti između Mahmuda Abasa s jedne strane i pokreta Hamas s druge moglo doći do manipulacija Palestincima.

"Postavlja se pitanje ko će zastupati Palestinu ako dođe do podjela kada je riječ o ovom planu, ako Mahmud Abas bude pregovarao sa Izraelom, a pokret Hamas u Gazi bude protiv toga. To bi značilo da neće biti ni teoretske šanse za uspjeh, jer pola države nešto želi, a pola je protiv toga", istakao je on.

Smatra kako neće doći do ozbiljnijih sukoba, upravo zbog podijeljenosti između uprava u Ramallahu i Gazi.

"Gotovo je nemoguće da Palestinci idu u zajedničke akcije protiv Izraela. Zapadna obala je pod jurisdikcijom Izraela i oni ne mogu ni jedan dan živjeti bez Izraela, jer ostaće bez vode, struje, bez poreza koje vraćaju itd.", ocijenio je Bakhtyar Aljaf.