Svijet
0

Pakistan NATO-u dozvolio korištenje kopnenih ruta za Afganistan

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pakistan će ponovo otvoriti kopnene rute za snabdijevanje snaga NATO-a u Afganistanu, nakon što se Vlada Sjedinjenih Američkih Država izvinila za smrt 24 pakistanska vojnika ubijena u novembru prošle godine.

Ova odluka znači uštedu od nekoliko stotina miliona dolara za Sjedinjene Američke Države, koje se pripremaju za povlačenje iz Afganistana. Pakistan je naveo da se nada da će ovaj potez poboljšati njihove odnose sa SAD-om i drugim članicama NATO-a.

Pakistanski talibani su odmah nakon objavljivanja vijesti izjavili da će napasti svaki konvoj.

Državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton je ovu vijest objavila nakon telefonskog razgovora sa ministricom vanjskih poslova Pakistana Hinom Rabbani Khar, prenosi BBC.

Sedmomjesečni pregovori o ponovnom otvaranju kopnenih ruta su naštetili odnosima između SAD-a i Pakistana. Sve je počelo u novembru 2011. godine, kada su 24 pakistanska vojnika poginula u američkim zračnim napadima na granici sa Afganistanom.

Kopnena ruta kroz Pakistan je od ogromnog značaja za Sjedinjene Američke Države, koje se pripremaju za povlačenje iz Afganistana 2014. godine.

"Ministrica vanjskih poslova Pakistana i ja smo došle do zaključka da su postojale greške koje su dovele do gubitka pakistanskih života. Žao nam je zbog tih gubitaka. Radit ćemo zajedno sa Pakistanom i Afganistanom kako se te greške ne bi ponovo desile", kazala je Clinton.

Islamabad je potvrdio da neće povećati cijene prolaska kroz njihovu teritoriju. Trenutna cijena je 250 dolara po kamionu.