Pakistan
0

U napadu američkih bespilotnih letjelica poginulo 15 osoba

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema izjavama pakistanskih zvaničnika, u napadu američkih bespilotnih letjelica u blizini granice sa Afganistanom, poginulo je 15 osoba.

Prema izvještajima, projektili su pogodili metu u gradu Mir Ali, u plemenskoj regiji Sjeverni Vaziristan na sjeveru Pakistana, za koju se smatra da je militantska baza.

Ovo je treći napad ove vrste u posljednja tri dana, a mete su militanti al-Qaede.

Napadi bespilotnim letjelicama su kontroverzna tema u Pakistanu.

Mir Ali, koji se nalazi 25 kilometara istočno od Miranshaha, glavnog grada Sjevernog Vaziristana, se smatra središtem pobunjeničke aktivnosti piše BBC.

"Petnaest osoba je ubijeno u jutarnjem napadu na bazu. Tijela poginulih nisu mogla biti identifikovana", izjavili su sigurnosni zvaničnici Miranshaha.

Prema nepotvrđenim izvještajima, među poginulim ima i stranaca.

Vlada Islamabada je izjavila da napadi bespilotnim letjelicama pogoršavaju odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i da u napadima, osim militanata, uvijek bude i civilnih žrtava.

Međutim, Washington insistira na tome da su ovakvi napadi veoma efikasni.

SAD i Pakistan trenutno pregovaraju o ponovnom otvaranju kopnene rute snabdijevanja za NATO snage u Afganistanu. Pakistan je te rute blokirao u novembru prošle godine, kada su u zračnom napadu na granici sa Afganistanom poginula 24 pakistanska vojnika.