Svijet
1

NATO će opremu iz Afganistana prevoziti preko Centralne Azije

Klix.ba
NATO je potpisao ugovor sa Kazahstanom, Uzbekistanom i Kirgistanom za korištenje njihove teritorije za evakuaciju vozila i vojne opreme iz Afganistana.

Ovaj ugovor će dozvoliti NATO-u da zaobiđe Pakistan, koji je blokirao NATO u korištenju njihove teritorije zbog nesuglasica u vezi sa korištenjem bespilotnih letjelica u zračnim napadima.

Povlačenje trupa i opreme iz Afganistana će početi krajem ove godine.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je ovaj dogovor najavio u ponedjeljak.

"Ovaj ugovor će nam dati mnogo novih opcija kada je u pitanju fleksibilni transport koji nam je potreban", kazao je Rasmussen na konferenciji za novinare.

Misija NATO-a u Afganistanu bi se trebala u potpunosti završiti do kraja 2014. godine. Deseci hiljada vozila, kontejnera i mnoštvo naoružanja mora napustiti Afganistan. Neka oprema se već transportuje iz zemlje, piše BBC.

Put kroz Pakistan je najlakši i najjeftiniji, ali je zatvoren za NATO već šest mjeseci. Vlada iz Islamabada je zatvorila južnu rutu nakon što su u zračnim napadima poginula 24 pakistanska vojnika. To je prisililo NATO da se prebaci na takozvanu sjevernu distributivnu mrežu, koja prolazi kroz Centralnu Aziju, Kavkaz i Rusiju.

Sjedinjene Američke Države su pokušale pregovarati sa Pakistanom o ponovnom otvaranju južne rute, ali napredak u razgovorima je za sada mali.