{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pakistan će najvjerovatnije prisustvovati razgovorima o Afganistanu

16.5.2012. u 08:08
0
1
Pakistan će najvjerovatnije prisustvovati razgovorima o Afganistanu
0
Pakistan će najvjerovatnije prisustvovati razgovorima o Afganistanu
Foto: AFP
Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari bi trebao prisustvovati samitu NATO-a o Afganistanu, koji se održava ovog vikenda.
Ambasada Pakistana u Washingtonu je za BBC dala obavijest da će predsjednik Zardari najvjerovatnije prisustvovati sastanku u Chicagu.

NATO je rekao da Pakistan igra važnu ulogu u budućnosti svog susjeda.

Ove najave dolaze usred naznaka da bi Pakistan mogao podići blokadu koju je u novembru prošle godine uveo na kopnene linije za snabdijevanje NATO-a, nakon što su u zračnom napadu NATO-a poginula 24 vojnika.

Zbog zatvaranja rute nakon pogibije pakistanskih vojnika, u Pakistanu je ostalo hiljade kamiona cisterni koji su bili na putu za Afganistan.

Pakistan nije imao predstavnika na posljednjem samitu o Afganistanu, koji se održao u Bonu u decembru prošle godine.

Pakistanski zakonodavci su sredinom aprila anonimno izglasali nove nacrte za bilateralne veze sa Sjedninjenim Američkim Državama. Zahtijevali su da se SAD izvini za pogibiju vojnika u novembru i zaustavi napade bespilotnim letjelicama.

Članovi Parlamenta Pakistana također podržavaju i ideju o uvođenju takse za korištenje linija snabdijevanja za NATO.

Ministrica vanjskih poslova Pakistana Hina Rabbani Khar je u ponedjeljak izjavila da je parlament vladi dostavio detaljne upute o novim uslovima saradnje sa NATO-om.

''Strateški ciljevi Pakistana u regiji i ciljevi zapadnih zemalja, a koji se tiču mira i stabilnosti u Afganistanu, su isti. Identični su. Želimo da pomognemo u tim naporima, a ne da blokiramo. To je ono što Pakistan želi'', rekla je Khar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: