Italija
0

Paketi nađeni u ambasadi Finske i Albanije "lažna uzbuna"

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Paketi koji su pristigli poštom u ambasadu Finske pri Vatikanu i albansku ambasadu u Rimu i za koje se sumnjalo da sadrže eksploziv bili su lažna uzbuna, saopćila je u ponedjeljak talijanska policija.

Talijanski karabinjeri su intervenisali u ambasadi Finske i Albanije i ustanovili da pristigli poštanski paketi nisu sadržali eksploziv, saopćeno je u Rimu, javila je talijanska novinska agencija Ansa.

Ranije tokom dana talijanski eksperti uklonili su paket bombu koja je isporučena ambasadi Grčke u Rimu, četiri dana nakon što su slični paketi eksplodirali u dvije ambasade u talijanskoj prijestonici kada su dva službenika ti diplomatskih predstavništava povrijeđeni.

Predstavnik karabinjera Mauricio Mejavilla je potvrdio da je paket bomba u grčkoj ambasadi bio sličan onim koje su eksplodirali prošlog četvrtka u čileanskoj i švicarskoj ambasadi za koje su odgovornost preuzeli iz Nezvanične anarhističke federacije (FAI) koja se povezuje s grčkim anarhistima, javio je Reuters.

Portparol grčkog ministarstva vanjskih poslova Grigoris Delavecuras izjavio je da niko nije povrijeđen, da su zaposleni u ambasadi bili evakuisani i da su mjere sigurnosti pojačane.

Sumnjivi paketi pronađeni su i u ambasadama Danske, Monaka i Venecuele, ali se ispostavilo da u njima nije bilo opasnih materija.