Panika u Berlinu
0

Angeli Merkel iz Atine umjesto knjige stigla bomba

Sarajevo-x.com
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
U utorak je njemačka policija pronašla sumnjiv paket u pošti u kancelariji njemačke kancelarke Angele Merkel. Ispostavilo se da se u paketu, ispod korica knjige, nalazio skriven eksploziv. Na sreću, bomba je deaktivirana.

Uposlenicima koji provjeravaju poštu koja stiže u ured kancelarke Merkel paket je odmah bio sumnjiv. Na sreću, prije dolaska eksperata niko nije otvorio pošiljku, jer bi u suprotnom sigurno bilo povrijeđenih.

Kako piše Deutsche Welle, stručnjaci za deaktiviranje bombi pri berlinskoj policiji, uspjeli su vodenim topovima neutralisati eksploziv koji se nalazio u paketu.

Glasnogovornik njemačke vlade, Stefan Zeibert, kazao je novinarima kako je paket bio adresiran na kancelarku Angelu Merkel, te nosio oznaku "privatno".

"Presretni smo što možemo reći da niko nije povrijeđen, niti policajci niti ijedan zaposleni u uredu kancelarke. Sama kancelarka Merkel je od ranog jutra bila na putovanju u inostranstvu. Njeno veliko hvala najprije je upućeno pripadnicima sigurnosnih snaga, koji su veoma pažljivo odradili svoj posao. Dalja istraga je sada u rukama Njemačke službe za borbu protiv kriminala", kazao je Zeibert.

"Nema islamističke pozadine"

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Njemačke, Thomasa de Meziera, paket s bombom je stigao iz Grčke. Pod imenom pošiljaoca bilo je navedeno Ministarstvo privrede u Atini, a eksploziv je bio sakriven u unutrašnjosti knjige iz koje su iskidane stranice i umjesto njih postavljen eksploziv.

Dvojica osumnjičenih ekstremnih ljevičara su već uhapšena u Atini.

Slična pošiljka adresirana je i na njemačku ambasadu u Atini, ali službenici u Pošti odmah su posumnjali u u sadržaj paketa i odbili da ga prime.

"Dao sam nalog da se svi uredi, zaduženi za poštu u kancelarkinom uredu preispitaju i da se pooštre mjere. Poslali smo i obavijest njemačkim privrednicima", kazao je De Mezier.

Napadi paket-bombama nemaju islamističku pozadinu i ta sumnja je definitivno otklonjena, izjavio je njemački ministar unutrašnjih poslova i zaključio: "Jemen definitivno nije zemlja iz koje su poslane opasne pošiljke. Prethodnog vikenda su iz Jemena poslana dva paketa sa eksplozivnim napravama, koja su bila adresirana na dvije sinagoge u Čikagu i njegovoj okolini. Pretpostavlja se da se iza ovih pošiljki krije ogranak Al-Qaide sa arapskog poluostrva. Jedan od dva paketa je preko aerodroma Keln-Bon transportovan za Veliku Britaniju, gdje je na osnovu dojave sudskih agenata otkriven i deaktiviran."

Podsjećamo, ispred diplomatskih predstavništava Švicarske i Rusije u Atini eksplodirale su naprave slabije razorne moći. Još tri pošiljke sa eksplozivom su presretene. Snage sigurnosti u Atini smatraju da iza napada stoji grčka ekstremna ljevica, objavio je Deutsche Welle.