{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ova djeca u školu odlaze zbog besplatnog obroka

2.9.2013. u 22:13
16
9
Ova djeca u školu odlaze zbog besplatnog obroka
16
Ova djeca u školu odlaze zbog besplatnog obroka
Foto: AFP
Dok se njegovi vršnjaci na augustovskim vrelinama provode po plažama i ljetnim kampovima, osmogodišnji Jose Alberto pohađa ljetnu školu u Sevilli, uči i igra se, a sve to zbog besplatnog obroka.
Kao i druga djeca uzrasta od šest do 14 godina iz brojnih siromašnih porodica u Španiji, zemlji pogođenoj recesijom, Jose je cijelog jula i augusta vrijedno stizao u učionicu, pratio nastavu i igrao se, a na kraju ljetne škole dobio je i diplomu.

"Veoma nam je loše i potrebna nam je ova pomoć", kaže njegova majka, 45-godišnja Margarita Barco, koja je poslije nastave došla da ga odvede iz škole. "Ja sam zadovoljna koricom hljeba, ali djeci trebaju meso i riba. Treba im nešto hranjivo".

Mališani iz naselja Torreblanca u Sevilli su spremno dočekali početak nove školske godine.

Foto: AFP
Foto: AFP


"Neke porodice nam otvoreno kažu da su poslali svoju djecu ovdje kako bi jeli", kaže organizatorica ljetne škole Blanca Garcia-Tapial.

Joseova majka na odlasku sa sobom nosi ostatke gaspačo supe za druge članove svoje porodice. Njen suprug, hotelski čuvar koji je 2009. godine ostao bez posla, i ona žive sa troje djece sa 426 eura socijalne pomoći.

Mnoge španske porodice teško žive pet godina od početka recesije u toj zemlji.

"I prije toga broj siromašne djece bio je veliki, 2008. godine iznosio je 20 posto, a stanje je iz godine u godinu sve gore", objašnjava Marta Arias iz španske podružnice UNICEF-a. Ona kaže da je 2011. godine blizu 2,3 miliona djece u Španiji živjelo u siromaštvu. Najteži je život onima u regiji Andaluzija, gdje skoro 36 posto radno sposobnog stanovništa nema posao. To je mnogo više od nacionalnog prosjeka, koji iznosi 26,2 posto.

Foto: AFP
Foto: AFP


"Škole i pedijatri nam govore da postoje ozbiljni problemi kada je riječ o prehrani djece", poručuju iz socijalnih ustanova. Stoga je u junu pokrenut program ljetne škole u 56 obrazovnih institucija Andaluzije, koji je obuhvatao 4.000 besplatnih obroka za siromašne učenike. I u drugim španskim regijama planiraju slične projekte.

Ipak, kako je ljetni raspust završen, roditelji se osim prehrane susreću i sa drugim brojnim problemima, prije svega kako nabaviti udžbenike i školsku opremu. U petak je grupa ljevičarskih aktivista u Sevilli usred dana opljačkala supermarket i odnijela upravo opremu za školu, kako bi je podijelila onima koji je ne mogu kupiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: