Kultura
0

Učenici OŠ Mehmedalija Mak Dizdar nagrađeni besplatnim udžbenicima

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Munib Kukavica (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Učenici V-1 odjeljenja Osnovne škole Mehmedalija Mak Dizdar, nakon uspješnog ocjenjivanja Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, u saradnji sa njemačkom razvojnom agencijom GIZ, nagrađeni su paketima udžbenika i školskim priborom za ovu školsku godinu.

"Ovo je radostan trenutak za sve učenike V-1 odjeljenja i njihove roditelje. Tokom ove školske godine imali smo jednu eksterno ocjenjivanje učenika četvrtih razreda. Učenici naše škole su bili ti, sretni, koji su imali čast da pokažu svoje znanje koje su stekli za četiri godine. Kada je završeno ocjenjivanje, uslijedio je razgovor sa Agencijom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, kako da najbolje nagradimo učenike. Da ih odvedemo na jednodnevni izlet ili na neki drugi način. Menadžment škole je odlučio da se učenici nagrade kompletom udžbenika. To puno znači i za njih i za roditelje. Trideset učenika dobit će udžbenike i školski pribor za ovu godinu", ispričao je za Klix.ba Munib Kukavica, direktor OŠ Mehmedalija Mak Dizdar.

Direktor Kukavica objasnio nam je i da do sada nije bilo primjedbi roditelja na cijene udžbenika, a za najugroženiju populaciju učenika škola obezbjeđuje udžbenike.

"Ovo je jedan jako dobar potez i mislim da se radi o najboljem načinu koji smo mogli da osmislimo kako da se zahvalimo učenicima i školi. Škole često, kao donacije, primaju neke druge mogućnosti i opremu, a mi smo procijenili da je ovo najbolji način. Pogotovo u vrijeme velike krize. Mislim da su i roditelji zadovoljni ovakvim gestom", rekla nam je Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, koja je i ocjenjivala testove.

Učenicima su uručeni paketi sa udžbenicima i školskim priborom, posebno pripremljeni i za dječake i za djevojčice. Udžbenici će, po završetku školske godine, biti vraćeni u školsku biblioteku kako bi poslužili i narednim generacijama učenika.

"Ovo je spas za kućni budžet. Imam dvoje djece u osnovnoj školi i oboma treba obezbijediti i udžbenike i pribor. Ovo je prilično olakšalo situaciju. Školski izleti se uvijek mogu organizovati naknadno i to nije veliki trošak, ali udžbenici jesu", rekla nam je majka jedne učenice.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH je, u sradnji sa njemačkom razvojnom agencijom GIZ, upriličila dodjelu udžbenike i školskog materijala za učenike petih razreda u osnovnim školama u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. Ukupno 77 učenika i učenica dobilo je 1.175 udžbenika i 1.540 sveski, a dobili su ih učenici osnovnih škola Antun Branko Šimić iz Mostara, Georgi Stojkov Rakovski iz Banje Luke te Mehmedalija Mak Dizdar iz Sarajeva.

Agencija je, u okviru testne faze novog softvera za prikupljanje, evaluaciju i dalju distribuciju podataka o vanjskom vrednovanju učeničkih postignuća sarađivala sa ovim školama. Softver SOPO treba omogućiti brz i jednostavan način prikupljanja ovih podataka.

"Na ovaj način ćemo naš posao obavljati u dosta kraćem vremenu, a samim učenicima, roditeljima, školama, pedagoškim zavodima i ministarstvima obrazovanja će povratne informacije biti mnogo brže dostupne", rekla je Maja Stojkić, direktorica agencije.