Svijet
0

Sirijska djeca spas od strahota rata traže u školi, no ni tamo nisu sigurni

Klix.ba
(Foto: AFP)
Nekad predivni sirijski grad Alep je potpuno uništen. Tragovi ratnog razaranja vidljivi su na svakom koraku drugog najvećeg grada u Siriji. Brojni ljudi natjerani su da napuste svoje domove, a oni koji su tu ostali trude se voditi normalan život, koliko god to bilo teško. Čak su i neke škole otvorile svoja vrata.

Ali je jedan od hiljadu učenika koji se vratio u školsku klupu, zahvaljujući svom učitelju Abu Husseinu, koji održava nastavu u industrijskoj zoni Sheikh Najjar, u sjevernom dijelu grada.

"Ponovno otvaranje škola je veoma bitno. To nekako daje osjećaj da je sve normalno, iako rat bjesni nekoliko kilometara dalje. Djeca iz ovog grada su napuštena i prepuštena sama sebi. Odlučili smo otvoriti škole i ne dozvoliti da djeca gube godine", kazao je Abu Hussein.

Kada je Alep postao jedno od vodećih ratnih poprišta u Siriji, u julu 2012. godine, škole i univerziteti su zatvoreni.

Tokom zime, neki učenici i studenti u improviziranim učionicama nastavljaju školovanje, no sve je to daleko od normalnog života.

"Mnoga djeca su izgubila najmanje jednu godinu školovanja. Veliki problem je i to što nemamo dovoljno knjiga, niti pribora", kazao je Abu Hussein za AFP.

Isti problemi su i u školi u naselju Masakan Hanano, koju su uspostavili pobunjenici i nevladine organizacije.

"Potrebne su nam sveske, olovke i ostali školski materijal. No, uprkos tim problemima moramo održavati nastavu, kako djeca ne bi provodila 24 sata dnevno misleći samo na bombardovanje i rat", kazao je učitelj Abu Mohammed.

Ipak, možda je najteže učenicima iz naselja Saif al-Dawla, jer je škola smještena samo nekoliko stotina metara od najaktivnijeg ratišta u Alepu.

Zidovi škole izrešetani mecima najbolje svjedoče o tome kroz šta učenici prolaze.

"Granate svakodnevno padaju te se stalno molimo Bogu da ne padnu na školu", kazao je 22-godišnji Ahmed Saleh, koji je prije rata studirao matematiku.

Učenici u sirijskim školama uče engleski, matematiku, arapski i vjeronauku.

"Djeca ne uče geografiju i historiju, jer smo te knjige bacili zbog toga što su prepune režimske propagande. Ne želimo učiti djecu lažima", kazao je učitelj Ali.

Kako saznaje AFP, učitelji u siriji zarađuju blizu 30 eura mjesečno.

"Najvažnije je da podučavamo generacije koje dolaze. Ovoj zemlji su potrebni učitelji, ljekari, advokati i političari. Ne smijemo izgubiti generaciju koja će obnavljati ovu zemlju kada izađemo iz rata", istakao je Ali.

Djeca, uprkos velikom riziku, odlaze u škole. UNICEF je objavio da je u subotnjem napadu u školi u Ragi, 160 kilometara od Alepa, poginulo 16 učenika.