Svijet
30

Amnesty International: Grad Alep je potpuno uništen

FENA
Alep (Foto: AFP)
Alep (Foto: AFP)
Drugi po veličini grad u Siriji, Alep, "uništen" je u ratu od prije godinu dana, a njegovi stanovnici, pored svakodnevnog bombardovanja od strane režima koje podnose, zlostavljani su u sektorima koje drže pobunjenici, saopćio je u srijedu Amnesty International.

"Alep je potpuno uništen", izjavila je u saopćenju Donatella Rovera, zvaničnica Amnesty Internationala, naglasivši da je velika većina stanovništva pobjegla.

U prilog ovim tvrdnjama, nevladina organizacija je podnijela izvještaj sa satelitskim snimcima nekoliko četvrti Alepa, snimljenih prije i poslije početka, u julu 2012. godine, borbi između vojske i pobunjenika, kada su pobunjenici zauzeli iznenada nekoliko sektora ovog grada, od čega je više od pola danas u njihovim rukama.

Ove fotografije prikazuju "alarmantni karakter toka sukoba, s potpunim nebrigom za međunarodno humanitarno pravo, uzrokujući masovno uništavanje, smrt i raseljavanje", naglašava se u ovom saopćenju.

Grad je još uvijek poprište svakodnevnih borbi i velikog dijela uništavanja uzrokovanog "kampanjom zračnog bombardiranja pokrenutog bez razlike" od režimskih snaga Bashara el-Assada, prema Amnestyju.

"Vladine snage bombardiraju bez prestanka i razlike oblasti pod kontrolom opozicijskih snaga, a u prvom redu su civili ti koji trpe napade, a istovremeno ih zlostavljaju naoružane grupe opozicije", precizira organizacija.

Što se tiče bombardiranja "neodređen broj civila je ubijen i osakaćen", navela je Amnesty International.

Organizacija izražava zabrinutost u vezi historijskih gradova, posebno starih sukova (trgovina), djelimično spaljenih i minareta omejadske džamije koji je uništen.

"Prema međunarodnom pravu, obaveza je poštovati i zaštiti kulturna dobra", tvrdi ova nevladina organizacija.

Amnesty ističe da veliki broj ljudi koji je natjeran da napusti svoje domove, posebno u pobunjeničkim sektorima, "prima malo ili uopšte ne prima pomoć".

U saopćenju Amnesty ponavlja svoj zahtjev da se Međunarodnom kaznenom sudu preda sirijski dosije.