{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amnesty International: Grad Alep je potpuno uništen

F
7.8.2013. u 17:31
30
26
Amnesty International: Grad Alep je potpuno uništen
30
Amnesty International: Grad Alep je potpuno uništen
Alep (Foto: AFP)
Drugi po veličini grad u Siriji, Alep, "uništen" je u ratu od prije godinu dana, a njegovi stanovnici, pored svakodnevnog bombardovanja od strane režima koje podnose, zlostavljani su u sektorima koje drže pobunjenici, saopćio je u srijedu Amnesty International.
"Alep je potpuno uništen", izjavila je u saopćenju Donatella Rovera, zvaničnica Amnesty Internationala, naglasivši da je velika većina stanovništva pobjegla.

U prilog ovim tvrdnjama, nevladina organizacija je podnijela izvještaj sa satelitskim snimcima nekoliko četvrti Alepa, snimljenih prije i poslije početka, u julu 2012. godine, borbi između vojske i pobunjenika, kada su pobunjenici zauzeli iznenada nekoliko sektora ovog grada, od čega je više od pola danas u njihovim rukama.

Ove fotografije prikazuju "alarmantni karakter toka sukoba, s potpunim nebrigom za međunarodno humanitarno pravo, uzrokujući masovno uništavanje, smrt i raseljavanje", naglašava se u ovom saopćenju.

Grad je još uvijek poprište svakodnevnih borbi i velikog dijela uništavanja uzrokovanog "kampanjom zračnog bombardiranja pokrenutog bez razlike" od režimskih snaga Bashara el-Assada, prema Amnestyju.

"Vladine snage bombardiraju bez prestanka i razlike oblasti pod kontrolom opozicijskih snaga, a u prvom redu su civili ti koji trpe napade, a istovremeno ih zlostavljaju naoružane grupe opozicije", precizira organizacija.

Što se tiče bombardiranja "neodređen broj civila je ubijen i osakaćen", navela je Amnesty International.

Organizacija izražava zabrinutost u vezi historijskih gradova, posebno starih sukova (trgovina), djelimično spaljenih i minareta omejadske džamije koji je uništen.

"Prema međunarodnom pravu, obaveza je poštovati i zaštiti kulturna dobra", tvrdi ova nevladina organizacija.

Amnesty ističe da veliki broj ljudi koji je natjeran da napusti svoje domove, posebno u pobunjeničkim sektorima, "prima malo ili uopšte ne prima pomoć".

U saopćenju Amnesty ponavlja svoj zahtjev da se Međunarodnom kaznenom sudu preda sirijski dosije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: