Svijet
0

Otrovni otpad iz Velike Britanije završava u Africi

FENA
Velika količina toksičnog elektronskog otpada jeftino se prodaje kompanijama koje ga iz Velike Britanije transportiraju u afričke zemlje i tako ozbiljno krše zakon Evropske unije o elektronskoj opremi i električnim uređajima koji se više ne mogu koristiti, zaključak je istraživanja koje su zajednički proveli britanski The Independent, TV stanica Sky News i međunarodna organizacija za očuvanje prirode Greenpeace.

Istraživanje je provedeno tako što je putem satelita praćen transport pokvarenog televizora koji je s jednog otpada za robu za recikliranje u britanskoj južnoj pokrajini Hampshire završio na tržištu elektronske robe u Lagosu, u Nigeriji. Tamo se svakodnevno doprema čak 15 transportnih kontejnera odbačene elektronske robe iz Evrope i Azije, piše Independent.

Najmanje trećina robe iz svakog od tih kontejnera, napominje list, sasvim je neupotrebljiva, iako pokvarena elektronska roba koja se klasificira kao opasan otpad u skladu sa zakonom ne smije da se prenosi u zemlje koje ne pripadaju Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Recikliranje je u Velikoj Britaniji relativno skupo, te lokalne vlasti da bi uštedjele, izvoze otpad, "pokvarena roba se miješa s upotrebljivom robom, pakuje i transportira da bi postala problem nekog drugog", piše Independent.

Prema rezultatima istraživanja, iz Velike Britanije se protuzakonito izvozi najmanje 10.000 tona pokvarenih televizora i 23.000 tona pokvarenih kompjutera u sklopu šireg tržišta elektronskog otpada vrijednog "više desetaka miliona funti".

U skladu s Direktivnom EU-a o uklanjanju neupotrebljive elektronske opreme, koja je kao zakon u Velikoj Britaniji usvojena prije dvije godine, ovakav otpad ne smije se iznositi iz zemlje, već pokvarene televizore, kompjutere i razne uređaje, kojih je sve više, treba reciklirati u posebnim postrojenjima ili ih sigurno ukloniti.

Međutim, kako je u srijedu objavljeno, ovaj potencijalno opasni otpad ugrožava živote siromašnih mladih ljudi koji lutaju po afričkim otpadima ne bi li od onoga što pronađu imali kakvu-takvu zaradu.

Oni skidaju zaštitu s kablova i ploča elektronskih uređaja i sagorijevaju plastiku da bi došli do skupocjenog bakra, ne znajući da pri tome udišu kancerogene hemikalije, među kojima je i dioksin, koji izaziva poremećaj rada endokrinih žljezda, objašnjava se u članku objavljenom na internetskoj stranici Sky Newsa.

"To je prljava trgovina koju bi Evropa trebalo da suzbije i sramno je to što Velika Britanija u tome ima ikakvog udjela", zaključuje Independent.