ChAdOx1
56

Otkriveno na kojem će principu funkcionisati Oxfordova vakcina protiv koronavirusa

V.K.
AstraZeneca vjeruje u učinkovitost ove vakcine (Foto: EPA-EFE)
AstraZeneca vjeruje u učinkovitost ove vakcine (Foto: EPA-EFE)
Rezultati testiranja vakcine protiv koronavirusa Univerziteta Oxford i kompanije AstraZeneca pokazali su kako vakcina može imati značajnu učinkovitost u borbi protiv koronavirusa.

Prema posljednjim informacijama, rezultati testiranja Oxfordove vakcine pokazali su da će ova vakcina imati 70% učinkovitost u borbi protiv koronavirusa. Ipak, naučnici s Oxforda su istakli da će vakcina, ukoliko se bude koristila u manjim dozama, dostići efikasnost do 90%.

S obzirom na to da su poznati i ostali detalji kada je riječ o skladištenju same vakcine i njenoj distribuciji, postavlja se pitanje na kojem će tačno principu funkcionisati Oxfordov proizvod.

Kako su naveli, Oxfordova vakcina pod nazivom ChAdOx napravljena je od genetski modificiranog virusa koji prouzrokuje virus prehlade kod čimpanzi. Međutim, kada je u pitanju efikasnost protiv koronavirusa, naučnici s Oxforda prilagodili su taj virus, izmijenili njegovu strukturu te je približili strukturi koronavirusa.

S obzirom na to da je izmijenjena struktura virusa prehlade slična strukturi koronavirusa, tijelo će prilikom ubrizgavanja vakcine prepoznati o kojem tačno virusu je riječ te će početi proizvoditi antitijela i T-ćelije za koje mnogi govore da su ključne u odbrani protiv koronavirusa.

Kako su naveli iz Oxforda i firme AstraZeneca, nakon vakcinacije, ukoliko ljudi dođu u kontakt s koronavirusom, tijelo neće više imati problem kada je u pitanju odbrana od virusa.

Najveći broj doza Oxfordove vakcine naručila je Velika Britanija kojoj će AstraZeneca isporučiti 100 miliona doza ove vakcine.