Svijet
7

Otkrivena nova masovna grobnica: 150 žrtava IDIL-a u Iraku

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Tijela 150 pripadnika iračkih sunita koji su se borili protiv IDIL-a pronađena su u novoj masovnoj grobnici.

Agencija Reuters objavila je kako su sigurnosni zvaničnici objavili da je 150 muškaraca Albu Nimr plemena odvedeno iz sela u blizini Ramadija u srijedu navečer i potom ubijeno.

U odvojenim incidentima pronađeno je još 70 tijela muškaraca ovog plemena u drugoj grobnici u blizini grada Hit.

"Rano jutros pronašli smo ova tijela i rečeno nam je da su ti ljudi iz Shawa. IDIL-ovi militanti su nam poručili da ovakva kazna čeka sve koji se bore protiv njih", rekao je svjedok.

Žrtve su među 300 muškaraca dobi od 18 do 55 godina koje su oteli pripadnici IDIL-a ove sedmice. Dogodilo se to nakon što su američke snage izvele 10 zračnih napada u blizini Kobanija u Siriji. Uništili su sedam borbenih pozicija i pet zgrada u kojima su bili borci IDIL-a.

Human Rights Watch objavio je kako je 600 šiita iz Badoosh zatvora koji se nalazi van Mosula prisiljeno da kleknu na ivicu obližnjeg klanca i pucano je u njih iz automatskog oružja. Šiitske zatvorenike su odvojili od nekoliko stotina sunita i malog broja kršćana koji su pušteni na slobodu. Informacije su došle od preživjelih.

Pripadnici IDIL-a kazali su kako su u junu ubili 1.700 vojnika i vojnog osoblja koje je uhvaćeno u kampu Speicher van grada Tikirit.