Svijet
2

Sirija: U masovnoj grobnici pronađeno više od 230 tijela žrtava IDIL-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Tijela više od 230 ljudi koje su ubili pripadnici IDIL-a pronađena su u masovnoj grobnici u istočnom dijelu Sirije, tvrde aktivisti.

Sirijska agencija za zaštitu ljudskih prava je saopćila da su žrtve članovi plemena koje se protiv snaga IDIL-a borilo u provinciji Deir al-Zour tokom ljeta.

Masovna grobnica je otkrivena nakon što su vođe IDIL-a dozvolile preživjelim članovima plemena da se vrate kućama.

Prošlog mjeseca je UN dobio izvještaje o masakru koji se dogodio u augustu. Preživjeli su rekli da su prilikom bijega vidjeli odrubljene ljudske glave kako vise sa zidova, a primijećene su i svježe iskopane masovne grobnice. U videu objavljenom na internetu se također vidi kako IDIL-ovi borci izvode masovna odrubljivanja glava članova plemena Sheitat. Dok su to činili, IDIL-ovi borci su se rugali svojim žrtvama.

Ubistva su se dogodila nakon što su pregovori između dviju strana propali, a vođe plemena Sheitat odbile savez sa IDIL-om.

Početkom novembra je vođa IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi dao dozvolu preživjelim članovima plemena da se vrate kućama, te je tražio da predaju svo oružje. Dodao je da će svi "izdajnici" biti ubijeni.

Ubijeni članovi plemena su bili civili i hladnokrvno su ubijeni. Tokom ljeta su pripadnici IDIL-a ubili više od 900 članova plemena Sheitat. Stotine ih se još uvijek vode kao nestali.