Svijet
0

Irak: Pripadnici IDIL-a ubili 322 osobe

FENA
Militanti Islamske države (IDIL) ubili su 322 pripadnika iračkoga plemena u zapadnoj pokrajini Anbar, među kojima je bilo puno žena i djece, izvijestile su u nedjelju iračke vlasti u prvome službenom saopćenju o težini počinjenog masakra.

Sistematska ubistva, koja su nastavljena u nedjelju obilježila su jedno od najkrvavijih razdoblja u Iraku otkad su u junu sunitski militanti osvojili sjeverne djelove zemlje nastojeći ondje uspostaviti kalifat.

Pleme Albu Nimr, isto tako sunitsko, pružalo je sedmicama žestok otpor IDIL-a ali je na kraju ostalo bez municije, hrane i goriva prošle sedmice dok su se borci IDIL-a približavali njihovu selu Zauiyat Nimr.

"Pripadnici IDIL-a ubili su 322 pripadnika plemena u Albu Nimru. Tijela 50 žena i djece pronađena su u bunaru", objavilo je u nedjelju iračko ministarstvo za ljudska prava.

Jedan od plemenskih starješina za Reuters je kazao kako je od središnjih vlasti i vojske nekoliko puta tražio da se njegovi ljudi naoružaju, no vlasti su se oglušile.

Državna televizija u nedjelju je izvijestila da je premijer Haider al Abadi naredio zračne napade na položaje pripadnika IDIL-a u blizini grada Hita, kao odgovor na ubistva.