Upostavljanje vojne vlade
3

Otkriven Netanyahuov plan za Gazu nakon rata, bit će uspostavljena palestinska država

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izraelski The Jerusalem Post objavio je tajni izraelski plan za Pojas Gaze nakon što se okončaju ratna dejstva. Ima za cilj uspostavljanje vojne vlade i jačanje regionalnih veza sa arapskim zemljama koje će pomoći uspostavljanje palestinske države.

Prva faza uključuje stvaranje izraelske vojne vlade u Gazi koja će nadgledati humanitarnu pomoć i preuzeti odgovornost za civilno stanovništvo tokom "prijelaznog perioda", piše The Jerusalem Post.

Istovremeno, u drugoj fazi će se formirati međunarodna arapska koalicija, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i druge. Ova koalicija treba da bude dio šireg sporazuma o regionalnoj normalizaciji, koji podržava uspostavljanje "nove palestinske vlasti".

Zvaničnici, koji nisu povezani s Hamasom naslijediti će upravljanje Gazom od Izraela, zaključivši vojnu upravu. Izrael će zadržati pravo na provođenje sigurnosnih operacija u Gazi, odražavajući svoje operacije na Zapadnoj obali, kad god se pojave operativne potrebe.

Sljedeća faza, koja ovisi o stabilizaciji Gaze i uspjehu novog entiteta ("nove palestinske vlasti"), podrazumijeva opsežne reforme na okupiranoj Zapadnoj obali u pogledu funkcionalnosti, obrazovnog sadržaja i upravljanja terorizmom Palestinske uprave.

Ako se ova faza odvija nesmetano unutar unaprijed definisanog vremenskog okvira od dvije do četiri godine, Izrael će priznati ocrtanu palestinsku državu unutar teritorija Palestinske uprave i razmotriti prijenos dodatnog teritorija.

Taj tajni plan, osmislila je u Izraelu "grupa biznismena", a također je podijeljen sa američkim zvaničnicima. Među ovim biznismenima, nekoliko je blisko povezanih s premijerom Netanyahuom, dok je jedan posebno blizak.

Predstavljajući Netanyahuov probni balon, ova inicijativa je u skladu sa sveobuhvatnim naporima na Bliskom istoku predvođenim Amerikancima, koji obuhvataju Gazu, Palestinske vlasti i Saudijsku Arabiju. Iako Netanyahu nije direktno uključen u ove razgovore (delegirajući ih svom pouzdanom savjetniku Ronu Dermeru), on aktivno prosljeđuje i razmatra ove ideje, uvijek u mogućnosti da negira direktnu umiješanost pripisujući to "biznismenima".

Ključno je napomenuti da je ovaj plan dio šire strategije Izraela za "dan poslije", zajedno s nekoliko drugih inicijativa. Koordinaciju je u toku od strane general-majora Rasana Aliana, koordinatora vladinih aktivnosti na teritorijama, pri čemu IDF i Shin Bet razvijaju svaki svoje planove.

Ovaj pristup je tipičan Netanyahuov metod: raspoređivanje više izaslanika za paralelne misije dok on sam ostaje nepovezan. Plan biznismena je glavni koji Netanyahu razmatra, ali sa "sigurne udaljenosti" tipične za njega, navodi izraelski list.