Australija
0

Osobe koje traže azil zašile usta u znak protesta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko tražitelje azila porijeklom iz Irana i Iraka zašilo je usta u znak protesta protiv imigracijske politike u Australiji, saopćile su vlasti u petak.

Ovi protestiacije dolaze nekoliko dana nakon samoubistva jednog Iračanina kada je zaznao da mu je odbijen zahtjev za azilom.

Nekoliko zatočenika, od ukupno 160 Iračana i Iranaca koji se nalaze u prihvatnom centru na Uskršnjim otocima, u Indijskom okeanu na zapadnoj obali Australije, zašilo je sebi usta i odbilo medicinsku pomoć, izjavio je ministar za imigraciju Chris Bowen.

Opisujući situaciju "tužnom", on je precizirao da ovi mirni protesti "neće promijeniti politiku u izdavanju viza" tražiteljima azila.

"Ako ste prava izbjeglica, vaš zahtjev će biti prihvaćen. U suprotnome, on će biti odbijen i vi ćete biti vraćeni iz Australije", rekao je on.

Australske vlasti sistematično smještaju "ljude sa brodova" koji dođu na njihove obale u prihvatne centre, posebno u one na Uskršnjim otocima.

Njihov broj se povećao od početka godine, posebno onih koji dolaze iz Sri Lanke i Afganistana, što uzrokuje napetost u centrima i političke polemike.

Branitelji ljudskih prava pozvali su vlasti da ubrzaju taj proces, nakon samoubistava Iračanina Ahmada al-Akabija, koji je bio zatočen 18 mjeseci prije nego što je obaviješten o protjerivanju i državljanina Fidžija u septembru.

U 2002. godini oko 70 tražitelja azila je zašilo usta u zatočeničkom centru u australskoj pustinji, nakon čega je centar zatvoren.