Australija
0

Imigranti se popeli na krov da izbjegnu protjerivanje

FENA
Foto: kansascity.com
Foto: kansascity.com
Grupa imigranata koja je podnijela zahtjev za azil, među kojim je devet državljana Sri Lanke, zaprijetila je u utorak da će skočiti sa krova jednog prihvatnog centra u Sydneyju, dan poslije samoubistva jednog imigranta s Fidžija, u znak protesta protiv mogućeg protjerivanja.

Devet državljana Sri Lanke, iz tamilske zajednice, provelo je 24 sata na krovu prihvatnog centra u Villawoodu, u kojem se nalazi oko 300 tražitelja azila.

Prema riječima Bale Vigneswarana, člana tamilskog australskog kongresa, devet državljana Sri Lanke je prije godinu dana došlo u Australiju i plaše se da će biti izloženi mučenju ako se vrate u svoju zemlju.

Australija se suočava sa sve većim dolascima na njene obale izbjeglica koji se ukrcaju u čamce u Indoneziji ili nekoj drugoj azijskoj zemlji.

Za vrijeme ispitivanja njihovih zahtjeva smješteni su u prihvatnim centrima, od kojih je jedan na australskom otočiću Chistmas u Indijskom okeanu.

Zbog priliva izbjeglica, kojih je bilo više od 4.000 ove godine, vlasti su morale ponovo otvoriti centre u zemlji, među kojim je Villawood u Sydneyju.