Australija
0

Tražioci azila prekinuli protest

FENA
Foto: Nick Moir
Foto: Nick Moir
Grupa zatvorenika koji traže azil u Australiji u utorak su, poslije smrti jednog pritvorenika koji je trebalo da bude deportovan, prekinuli 30-satni protest, ne dobivši garancije da će im biti odobreni zahtjevi za dobijanje statusa izbjeglica, saopćili su zvaničnici.

Jedanaest pritvorenika, uglavnom iz Šri Lanke, popeli su se u ponedjeljak na krov zatvora Vilawood u zapadnom dijelu Sydneya, prenosi AP.

Oni su ranije saopćili da će sići s krova ako imigracioni zvaničnici obećaju da će im biti dozvoljen ostanak u Australiji ili bilo kojoj drugoj državi koja je potpisala Konvenciju Ujedinjenih nacija o statusu izbjeglica.

  • Mi smo istinske izbjeglice i došli smo u Australiju da tražimo zaštitu, a ne da budemo pritvoreni na nezakonit način. Ovo je miroljubiv protest za slobodu izbjeglica širom Australije, navedeno je u saopćenju demonstranata.

Ubrzo pošto je protest počeo, 36-godišnji muškarac s Fidžija je iznenada preminuo, a imigracioni zvaničnici nisu željeli da komentarišu uzroke njegove smrti.

Pritvorenici tvrde da je on skočio s krova nekoliko sati prije nego što je trebalo da bude deportovan.

Sarah Nathan, koja se bori za prava izbjeglica i koja je razgovarala s demonstrantima, izjavila je da su oni veoma uznemireni zbog odbijanja njihovih zahtjeva za dobijanje azila i da su jasno rekli da bi "prije oduzeli sebi život nego da budu deportovani".

Iz straha od deportacije i uznemireni zbog smrti jednog od pritvorenika, tražioci azila su odlučili da siđu s krova.

  • Zadovoljni smo što su izabrali da okončaju svoju akciju bez incidenta. Opcije o njihovim zahtjevima za dobijanje vize nisu bile dio rasprave, navedeno je u saopćenju ministarstva za imigraciju.

Jamal Daud iz organizicije Mreža socijalne pravde izjavio je kako su ljudima data uvjerenja da neće biti kažnjeni zbog protesta i da je Ured visokog komesara UN za izbjeglice (UNHCR) saopćio da će se više uključiti u njihov slučaj, ali da nema garancija.

Veliki broj ljudi iz Šri Lanke, Iraka i Afganistana traže azil u Australiji, a protesti u zatvorima su postali uobičajena pojava.

U australijskim imigracionim pritvoreničkim centrima smješteno je oko 5.000 osoba, od kojih većina traži azil u toj državi jer bi, prema njihovim tvrdnjama, u svojoj domovini bili suočeni s političkim ili nekim drugim progonom.