CNN
0

Oslobođena članica grupe Pussy Riot obećala dalje protestne akcije

FENA
Jekaterina Samučevič (Foto: Arhiv/AFP)
Jekaterina Samučevič (Foto: Arhiv/AFP)
Članica grupe Pussy Riot Jekaterina Samučevič, koju je ruski sud neočekivano oslobodio, izjavila je da će ta grupa nastaviti protestne akcije.

"Nismo završili niti ćemo prekinuti naš politički protest", rekla je Samučevič za televiziju CNN.

Ona je kazala da će "morati tako da djeluju da oni (vlasti) ne saznaju unaprijed za koncerte i ne uhapse nas".

Samučevič (30), Marija Aljohina (24) i Nadežda Tolokonjikova (22) osuđene su u augustu za huliganizam motivisan vjerskom mržnjom zbog "pank molitve" u hramu Hrista Spasitelja "Bogorodice, otjeraj Putina".

Sud je u srijedu Jekaterini Samučevič preinačio kaznu zatvora uslovnom kaznom, dok je drugim dvijema članica potvrdio presudu od dvije godine lišavanja slobode.

Samučevič je navela da ruskim vlastima neće uspjeti da podjele grupu i da je njen negativan stav prema predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovom "mega autoritarnom projektu" ostao nepromijenjen.

"Situacija u zemlji se pogoršala od našeg performansa o čemu svjedoči i samo suđenje", rekla je ona u intervjuu voditeljici CNN-a Christiane Amanpour, prvom po izlasku iz zatvora.

Samučevič je navela da su u zatvoru prema njima dobro postupali, a da se Aljohina i Tolokonjikova dobro drže, iako su veoma nesrećne što ih odvajaju od njihove male djece.

"One su mi čestitale, radovale su se za mene i poželjele mi sve najbolje", kazala je djevojka.

Članica grupe Pussy Riot je dodala da ne zna kako će se stvari razvijati, ali da je važno da narod Rusije razumije da u protestu grupe nije bilo vjerske mržnje, već da je to bila "politička akcija usmjerena protiv vlasti i srastanje vjerske i političke moći".