Svijet
2

Dvije članice Pussy Riota premještene u radne logore

FENA
Marija Aljohina
Marija Aljohina
Dvije mlade žene, članice ruske grupe Pussy Riot, osuđene na dvije godine radnog logora zbog molitve protiv Putina u katedrali, poslane su u radne logore daleko od Moskve, u oblastima Permu i Mordoviji, rekla je njihova odvjetnica za agenciju France Presse.

"Porodica je došla donijeti im hranu, kad su doznali da je Nadežda Tolokonjikova poslana u okolinu Mordovije (500 km istočno od Moskve) a Marija Aljohina u okolinu Perma (Ural)", rekla je odvjetnica Violeta Volkova, dodajući da su otišle tokom proteklog vikenda, odnosno u subotu.

"Mlade žene još putuju u mjesto odsluženja kazne", dodala je.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i treća članica grupe Ekaterina Samucevič (30) osuđene su u augustu na dvije godine radnog logora zbog "huliganstva" i "poticanja na vjersku mržnju" pošto su u februaru u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi otpjevale "punk molitvu" protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Presudu Tolokonjikovoj i Aljohinoj potvrdio je drugostupanjski sud 10. oktobra, a kazna Samucevič je pretvorena u uslovnu i oslobođena je u sudskom postupku.

Događaj je snažno odjeknuo u medijima, a mnogi su kritizirali presudu ocijenivši je nesrazmjernom u odnosu na počinjeno djelo.