Svijet
0

Članice Pussy Riot u kažnjeničkoj koloniji

SRNA
Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich (Foto: Arhiv/AFP)
Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich (Foto: Arhiv/AFP)
Sud u Moskvi odbacio je danas molbu dvije članice ruskog benda Pussy Riot da ostanu u pritvoru i ostatak kazne će odslužiti u udaljenoj kažnjeničkoj koloniji, gdje su uslovi mnogo oštriji.

Nadezhda Tolokonnikova (22) i Marija Alyokhina (24) osuđene su na po dvije godine zatvora zbog upada u Hram Hrista Spasitelja u Moskvi kao znak protesta protiv Vladimira Putina. Osuđene su prema optužbama za huliganstvo motivisano vjerskom mržnjom.

Njihov upad u crkvu 21. februara, kada su od Bogorodice zatražile da "otjera Putina", šokirao je mnoge vjernike i izazvao osude Ruske pravoslavne crkve.

Sud je 10. oktobra oslobodio jednu od članica pank benda Pussy Riot Yekaterina Samutsevich (30).

Tolokonnikova i Alyokhina imaju malu djecu i njihovi advokati navode da bi njihovo prebacivanje u koloniju izvan Moskve, gdje su uslovi mnogo oštriji, dodatno zakomplikovali kontakte sa porodicama.

"Mnogo je zabrinutosti po pitanju njihovog boravka u kažnjeničkoj koloniji za bezbjednost i zdravlje. Baraka za 150 osoba nije isto što i ćelija za četvoro", rekao je njihov advokat Mark Feigin.

Najbliža kažnjenička kolonija udaljena je oko stotinu kilometara od Moskve.

Prema ruskom zakonu, samo osuđenici na zatvorske kazne manje od šest mjeseci mogu da služe svoje kazne u predprocesnim pritvorskim centrima. U zakonu su predviđeni i izuzeci za zatvorenike, koji posjeduju znanje neophodno za te centre.

Uslovi u ruskim zatvorima uglavnom su loši.