Osuđene na dvije godine zatvora
1

Članice benda Pussy Riot traže služenje kazne u Moskvi

SRNA
Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich (Foto: AFP)
Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich (Foto: AFP)
Tri članice punk benda Pussy Riot, koje su osuđene na po dvije godine zatvora zbog svog performansa u hramu Krista Spasitelja u Moskvi, izrazile su želju da služe kaznu u pritvorskoj jedinici moskovskog zatvora, rekao je advokat.

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich proglašene su krivim za huliganstvo i osuđene prošlog mjeseca zbog izvođenja "punk molitve" za smjenu Vladimira Putina u Hramu Krista Spasitelja, podsjeća agencija RIA Novosti.

One su tada već provele u pritvoru više od pet mjeseci, što je prema ruskim zakona jednako kao 10 mjeseci u zatvoru. One bi, prema tome, trebalo da budu oslobođene početkom 2014.

“Njih tri napisale su pismo upravi pritvorske jedinice sa zahtjevom da im dozvole da tu ostanu", rekao je advokat Mark Feigin.

Prema njegovim riječima, one će biti zadužene za kuvanje, čišćenje i druge obaveze u zatvoru.

Feigin je rekao da bi se tri žene mogle suočiti sa opasnostima ako budu poslate u kažnjeničku koloniju imajući na umu "demonizaciju mojih klijenata" i publicitet suđenja, koje je izazvalo međunarodnu osudu i podijelilo rusko društvo na tradicionalne konzervativce i pristalice liberalne opozicije.

Advokat je na svom Twitter profilu najavio da pristalice grupe planiraju proteste u više od 100 gradova širom svijeta 1. oktobra kada će sud u Moskvi razmatrati žalbu djevojaka na presudu.