Svijet
0

Opozicija poziva UN da podrži plan Arapske lige

SRNA
Burhan Galiun
Burhan Galiun
Sirijski opozicioni Nacionalni savjet (SNC) pozvao je UN da podrže mirovni plan Arapske lige pošto snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu nastavljaju da granatiraju pobunjene gradove.

Lider SNC Burhan Galiun pozvao je "spoljni svijet " da pomogne u zaustavljanju, kako je rekao, "varvarskog masakra" - piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

"Pozivam Arapsku ligu da od Vijeća sigurnosti UN zatraži usvajanje plana kako bi bile povećane mogućnosti njegove uspješnosti i izbjegavanja da režim dobije šansu da ne izvrši svoje obaveze. Varvarski masakr mora prestati odmah", rekao je Galiun. 

Posmatračka misija Arapske lige treba sutra da stigne u Damask kako bi nadgledala sprovođenje mirovnog plana usaglašenog krajem oktobra.

Prema planu, sirijska vojska treba da se povuče sa gradskih ulica, da budu oslobođeni politički zatvorenici i održavanje razgovora sa opozicijom.

Prethodnica posmatračke misije, na čijem je čelu pomoćnik generalnog sekretara Arapske lige Nabil al-Arabi, stigla je 22. decembra u Siriju.

Sirijska vlada je krajem sedmice saopštila da je tokom devetomjesečnih nemira poginulo ukupno 2 000 pripadnika bezbjednosnih snaga.
Međutim, UN navode da je od početka nemira u Siriji poginulo više od 5.000 ljudi.