Svijet
0

Arapi ponovo apeluju za prekid nasilja

SRNA
Arapska liga
Arapska liga
Arapska liga večeras je ponovo apelovala da sirijske vlasti prekinu nasilje nad civilima i objavila da će njena posmatračka misija biti nastavljena, uprkos kritikama da nije uspjela da zaustavi krvoproliće.

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja nisu usvojili prijedlog da posmatračku misiju u Siriji pojačaju stručnjaci UN, prenio je BBC.

Katar je predložio da se uputi poziv svjetskoj organizaciji, ali tome su se usprotivili Sirija i ostale arapske zemlje. Komentatori ocjenjuju da je riječ o strahu od mjera koje bi u budućnosti mogle da budu upotrebljene protiv ovih zemalja. 

Ministri su na sastanku u Kairu saslušali detaljan izvještaj šefa posmatračke misije. Posmatrači su stigli u Siriju krajem decembra da bi utvrdili da li sirijske vlasti poštuju sporazum o prekidu akcija protiv civila i povlačenju vojske sa ulica.

Sirijska opozicija oštro je kritikovala neefikasnost misije Arapske lige, jer nije zaustavila nasilje, niti je jasno osudila akcije protiv antirežimskih demonstranata.

Aktivisti navode da je danas poginulo 20 ljudi, uključujući 11 vojnika u južnoj provinciji Dera. U posljednja tri dana, živote je izgubilo više od 100 ljudi. Izvještaje koji stižu sa terena nije lako provjeriti, pošto su sirijske vlasti zabranile rad većini stranih medija.

Prema podacima UN, od početka demonstracija protiv predsjednika Bašara al Asada u martu prošle godine i represivnih akcija sirijskih snaga bezbjednosti živote je izgubilo preko 5 000 civila.