Svijet
0

Sastanak šefova diplomatije Arapske lige o Siriji u nedjelju

FENA
Ministri spoljnjih poslova zemalja članica Arapske lige sastaće se danas u Kairu kako bi razmotrili mogućnost da zatraže pomoć Ujedinjenih nacija njihovoj misiji u Siriji koja nije dovela do okončanja desetomjesečnog nasilja nad demonstrantima u toj zemlji.

Katar predlaže da budu pozvani tehničari i stručnjaci za ljudska prava iz UN-a kako bi pomogli arapskim posmatračima da utvrde da li Sirija poštuje obećanje da će zaustaviti represiju, navode izvori iz Arapske lige na koje se poziva Rojters.

Ministri će, takođe, razgovarati o načinima da misija bude nezavisnija od sirijskih vlasti. Britanska agencija navodi da nije došlo do smanjenja nasilja od 26. decembra kada su posmatrači počeli rad u Siriji.

Premijer Katara šejk Hamad bin Jasim al-Tani izjavio je da Sirija ne provodi mirovni plan Arapske lige koji je prihvatila i da posmatrači zato ne mogu da ostanu u toj zemlji gde samo gube vreme.

Šef posmatračke misije Adnan Al-Kudeir rekao je da povlačenje posmatrača nije u planu i da oni nastavljaju da rade u skladu sa protokolima dogovorenim sa sirijskom vladom. On je u saopćenju poručio da odluku o povlačenju delegacije mogu donijeti samo ministri spoljnjih poslova zemalja članica Arapske lige, koji su i utvrdili parametre misije.

UN procjenjuju da je u demonstracijama protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada od marta prošle godine poginulo više od 5.000 ljudi, a prema podacima lokalnog koordinacionog komiteta, od dolaska misije Arapske lige ubijeno je najmanje 390 ljudi.