Progon demonstranata i dalje traje
0

Arapski parlament poziva na povlačenje posmatrača

SRNA
Arapski parlament, koji je savjetodavno tijelo Arapske lige, pozvalo je danas na povlačenje posmatrača iz Sirije pošto u toj zemlji i dalje traje progon antivladinih demonstranata.

Predsjedavajući Arapskog parlamenta Salim al Dikbasi rekao je da posmatrači moraju da odu iz Sirije "zbog neprestanih ubistava nedužnih civila koje vrši sirijski režim".

Posmatrači su počeli rad 27. decembra, ali se nasilje u Siriji ne smiruje.

Dikbasi je istakao da su neprestane represalije sirijskog režima prema demonstrantima "u prisustvu posmatrača izazvale nezadovoljstvo arapskog naroda čime se negira svrha slanja misije".

"Sirijskom režimu dato je arapsko pokriće za nastavak nehumanih postupake pred očima i ušima Arapske lige", istakao je Dikbasi.

Parlament je 88-člani savjetodavni komitet sastavljen od delegata zemalja članica Arapske lige. Preporuke parlamenta nisu obavezujuće i ovo tijelo djeluje odvojeno od Arapske lige.

Analitičari navode da su brojni demonstranti sve više isfrustrirani time što Arapska liga nije u stanju da obustavi nasilje u Siriji. Oko 60 posmatrača stiglo je u Siriju radi potvrde sprovođenja plana Arapske lige, u kojem se poziva na okončanje svih sukoba, povlačenje vojnika sa ulica i oslobađanje svih političkih zatvorenika.
Iako su se pojedini tenkovi povukli, vidljivo je prisustvo snajperista tokom demonstracija i mitinga.

Sirijski aktivisti navode da je od dolaska posmatrača u Siriji poginulo više od 150 ljudi. Prema podacima UN, tokom desetomjesečne pobune protiv režima predsjednika Bashara al Assada poginulo je 5.000 ljudi.