Izvještaj UN-a
0

Oko 7.000 ljudi u zatvorima libijske milicije

FENA
Oko 7.000 ljudi, među kojim su brojni stranci nalazi se u zatvorskim centrima Libije koje kontrolira milicija "revolucionarnih brigada“, navodi se u novom izvještaju UN-a, objavljenom u srijedu.

Žene i djeca se nalaze među zatočenicima, a neki od njih su i mučeni, navodi se u ovom izvještaju glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji je objavljen u ponedjeljak prije sastanka Vijeća igurnosti o obnovi Libije nakon smrti diktatora Moamera Gadafija.

Politički zatvorenici Gadafijevog režima oslobođeni su, ali oko 7.000 novih zatvorenika nema pristup sudovima zato što „ne funkcioniraju ni policija ni pravosuđe", iznosi se u izvještaju.

U dokumentu se naglašava da državljani podsaharskih afričkih zemalja, optuženi ili osumnjičeni da su bili Gadafijevi plaćenici, predstavljaju veliki broj zatočenika.

„Neki zatočenici su podvrgnuti mučenju i lošem postupanju. Bilo je slučajeva da su neke osobe mučene zbog boje kože“, objašnjava se u Ban Ki-moonovo izvještaju.

"Revolucionarne brigade“ u velikoj mjeri plemenskog porijekla, ujedinile su se da bi natjerale pukovnika Gadafija da napusti vlast, ali su zadržale značajnu kontrolu u svojim regijama, izjavili su diplomati i zvaničnici UN-a.

Izvještaj UN-a naglašava da je Nacionalno prijelazno vijeće počelo da preuzima kontrolu nad milicijom, ali “ostaje još puno da se uradi kako bi se reguliralo zatvaranje, spriječila zloupotreba i oslobodili oni čiji pritvor ne treba produžiti”.