{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon: Pobunjenici u Libiji drže oko 7.000 pritvorenika

S
24.11.2011. u 10:36
0
4
Ban Ki-moon: Pobunjenici u Libiji drže oko 7.000 pritvorenika
0
Ban Ki-moon: Pobunjenici u Libiji drže oko 7.000 pritvorenika
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Bivši libijski pobunjenici drže oko 7.000 pritvorenika, uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike, koji nemaju pristup pravnom procesu poslije građanskog rata, naveo je generalni sekretar UN Ban Ki-moon u novom izvještaju.
Ban Ki-moon je citirao izvještaje u kojima se govori o mučenju pritvorenih osoba, često zbog boje njihove kože, te o ženama koje se nalaze u zatvorima pod nadzorom muškaraca, bez ženskih čuvara. U dokumentu se navodi da su zajedno sa odraslima pritvorena i djeca.

Generalni sekretar UN rekao je da postoje i "uznemirujući izvještaji" o ratnim zločinima koje su u Sirtu počinili pobunjenici i snage bivšeg režima. Svrgnuti lider Moamer Gadafi uhvaćen je i ubijen u ovom gradu 20. oktobra.

Ban Ki-moon je pripremio ovaj izvještaj za Vijeće sigurnosti UN, uoči debate o Libiji sljedeće sedmice.

U dokumentu se iznosi ocjena da većina sudova u Libiji nije spremna za rad zbog nedovoljne bezbjednosti i odsustva sudija i ostalog osoblja.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Ocampo izjavio je juče u Tripoliju da uhvaćenom Gadafijevom sinu Saifu al-Islamu može da se sudi u Libiji, ako on tokom procesa ne bude zaštićen od međunarodne pravde.

Ban Ki-moon je u izvještaju pozvao Libijce da poštuju ljudska prava i uzdrži se od osvete. On je naveo da su pripadnici zajednice Touarega suočeni s osvetničkim ubistvima, zbog uloge koju su imali u napadima Gadafijevih snaga na Misratu.

Gadafi je angažovao borce iz susjednih zemalja kao plaćenike, a ostali Afrikanci obavljali su civilne poslove u ovoj sjevernoafričkoj zemlji. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da pojedini pobunjenici ne prave razliku između te dvije grupe ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: