|

Ban Ki-moon: Pobunjenici u Libiji drže oko 7.000 pritvorenika

Ban Ki-moon: Pobunjenici u Libiji drže oko 7.000 pritvorenika
0
S
Sarajevo-x.com
24.11.2011. u 10:36
4
komentara
0

dijeljenja
Ban Ki-moon: Pobunjenici u Libiji drže oko 7.000 pritvorenika Ban Ki-moon (Foto: AP)
Bivši libijski pobunjenici drže oko 7.000 pritvorenika, uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike, koji nemaju pristup pravnom procesu poslije građanskog rata, naveo je generalni sekretar UN Ban Ki-moon u novom izvještaju.
Ban Ki-moon je citirao izvještaje u kojima se govori o mučenju pritvorenih osoba, često zbog boje njihove kože, te o ženama koje se nalaze u zatvorima pod nadzorom muškaraca, bez ženskih čuvara. U dokumentu se navodi da su zajedno sa odraslima pritvorena i djeca.

Generalni sekretar UN rekao je da postoje i "uznemirujući izvještaji" o ratnim zločinima koje su u Sirtu počinili pobunjenici i snage bivšeg režima. Svrgnuti lider Moamer Gadafi uhvaćen je i ubijen u ovom gradu 20. oktobra.

Ban Ki-moon je pripremio ovaj izvještaj za Vijeće sigurnosti UN, uoči debate o Libiji sljedeće sedmice.

U dokumentu se iznosi ocjena da većina sudova u Libiji nije spremna za rad zbog nedovoljne bezbjednosti i odsustva sudija i ostalog osoblja.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Ocampo izjavio je juče u Tripoliju da uhvaćenom Gadafijevom sinu Saifu al-Islamu može da se sudi u Libiji, ako on tokom procesa ne bude zaštićen od međunarodne pravde.

Ban Ki-moon je u izvještaju pozvao Libijce da poštuju ljudska prava i uzdrži se od osvete. On je naveo da su pripadnici zajednice Touarega suočeni s osvetničkim ubistvima, zbog uloge koju su imali u napadima Gadafijevih snaga na Misratu.

Gadafi je angažovao borce iz susjednih zemalja kao plaćenike, a ostali Afrikanci obavljali su civilne poslove u ovoj sjevernoafričkoj zemlji. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da pojedini pobunjenici ne prave razliku između te dvije grupe ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...