Amnesty International
0

Poslije svrgavanja Gadafija situacija u Libiji je van kontrole

SRNA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
U izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International navodi se da su u Libiji godinu dana nakon svrgavanja sa vlasti Muamera Gadafija policije "uglavnom van kontrole" a da je upotreba torture sveprisutna dok nove vlasti nisu u stanju ili ne žele da spriječe zlostavljanja.

U izvještaju se ističe da "više stotina naoružanih policija" koje su učestvovale u svrgavanju Gadafijevog režima nastavljaju "manje više" nezavisno od centralnih vlasti.

Od pada prijestonice Tripoli u ruke pobunjenika, policijcske snage nisu raspuštene i sada predstavljaju ozbiljnu prijetnju po demokratsku Libiju.

Amnesty naglašava da se vladajuće libijsko Nacionalno prelazno vijeće  nije uspio da se "uhvati u koštac" sa problemom policija.

"Nacionalno prelazno vijeće nije preduzeo ništa protiv boraca sa obje strane umiješanih u kršenja ljudskih prava i nije izveo pred lice pravde odgovorne za ubistva bez suđenja, uključujući Gadafija i njegovog sina Mutasima, koji su zarobljeni i pogubljeni u oktobru prošle godine. 

Osim toga, postoje brojni dokazi da policije vrše mučenja. Više hiljada zatvorenika nalazi se u raznim centrima širom zemlje. U posljednjih 12 slučajeva od oktobra prošle godine, zatvorenici su mučeni do smrti, među kojima je i bivši libijski ambasador u Francuskoj Omar Brebeš. On je preminuo u Tripoliju prošlog mjeseca", navodi Amnesty u svom posljednjem izvještaju.

Autor izvještaja Donatela Rovera navodi da je bila svjedok nasilja nad zatvorenicima u jednom od zatvora, koji vodi jedna od milicija u gradu Misurati.
Ova organizacija je u Libiji razgovarala sa nekoliko desetina zatvorenika tokom januara i februara. Zatvorenici su smješteni u centre u Tripoliju i okolini te gradovima Zavija, Garjan, Misurata i Sirt. 

Amnesty precizira da su zatvorenici vezani u raznim položajima, da ih satima tuku sa štapovima i šipkama te da su izloženi elektroudarima putem ogoljenih električnih žica i naoružanjem poput elektronskog omamiljivača. 

Humanitarna organizacija ukazuje da vrste povreda žrtava potvrđuje njihova svjedočenja.

Od pada libijskog režima, policije su privele nekoliko hiljada osumnjičenih Gadafijevih lojalista, zajedno sa vojnicima i navodnim stranim plaćenicima. 

Prema podacima u izvještaju, policije su pljačkale i palile kuće, prisilno protjerujući više hiljada ljudi, kolektivno su kažnjavale zajednice za koje se smatra da su podržavale svrgnutog lidera tokom borbi.