{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslije svrgavanja Gadafija situacija u Libiji je van kontrole

S
16.2.2012. u 21:20
0
53
Poslije svrgavanja Gadafija situacija u Libiji je van kontrole
0
Poslije svrgavanja Gadafija situacija u Libiji je van kontrole
Muamer Gadafi
U izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International navodi se da su u Libiji godinu dana nakon svrgavanja sa vlasti Muamera Gadafija policije "uglavnom van kontrole" a da je upotreba torture sveprisutna dok nove vlasti nisu u stanju ili ne žele da spriječe zlostavljanja.
U izvještaju se ističe da "više stotina naoružanih policija" koje su učestvovale u svrgavanju Gadafijevog režima nastavljaju "manje više" nezavisno od centralnih vlasti.

Od pada prijestonice Tripoli u ruke pobunjenika, policijcske snage nisu raspuštene i sada predstavljaju ozbiljnu prijetnju po demokratsku Libiju.

Amnesty naglašava da se vladajuće libijsko Nacionalno prelazno vijeće nije uspio da se "uhvati u koštac" sa problemom policija.

"Nacionalno prelazno vijeće nije preduzeo ništa protiv boraca sa obje strane umiješanih u kršenja ljudskih prava i nije izveo pred lice pravde odgovorne za ubistva bez suđenja, uključujući Gadafija i njegovog sina Mutasima, koji su zarobljeni i pogubljeni u oktobru prošle godine.

Osim toga, postoje brojni dokazi da policije vrše mučenja. Više hiljada zatvorenika nalazi se u raznim centrima širom zemlje. U posljednjih 12 slučajeva od oktobra prošle godine, zatvorenici su mučeni do smrti, među kojima je i bivši libijski ambasador u Francuskoj Omar Brebeš. On je preminuo u Tripoliju prošlog mjeseca", navodi Amnesty u svom posljednjem izvještaju.

Autor izvještaja Donatela Rovera navodi da je bila svjedok nasilja nad zatvorenicima u jednom od zatvora, koji vodi jedna od milicija u gradu Misurati.

Ova organizacija je u Libiji razgovarala sa nekoliko desetina zatvorenika tokom januara i februara. Zatvorenici su smješteni u centre u Tripoliju i okolini te gradovima Zavija, Garjan, Misurata i Sirt.

Amnesty precizira da su zatvorenici vezani u raznim položajima, da ih satima tuku sa štapovima i šipkama te da su izloženi elektroudarima putem ogoljenih električnih žica i naoružanjem poput elektronskog omamiljivača.

Humanitarna organizacija ukazuje da vrste povreda žrtava potvrđuje njihova svjedočenja.

Od pada libijskog režima, policije su privele nekoliko hiljada osumnjičenih Gadafijevih lojalista, zajedno sa vojnicima i navodnim stranim plaćenicima.

Prema podacima u izvještaju, policije su pljačkale i palile kuće, prisilno protjerujući više hiljada ljudi, kolektivno su kažnjavale zajednice za koje se smatra da su podržavale svrgnutog lidera tokom borbi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: