Svijet
6

Ograda na mađarsko-srpskoj granici ne sprječava migrante

FENA
Dva dana nakon što je Budimpešta objavila da je prije roka završena prva faza izgradnje žičane ograde duž mađarsko-srpske granice, na međunarodnom željezničkom kolodvoru Keleti dogodio se haos, kada je više stotina migranata pokušalo ući u voz za Njemačku.

Žičana ograda, duga 175 kilometara nije uspjela zadržati migrante, niti će, a njihov broj je iz dana u dan sve veći.

Do kraja oktobra Mađari bi trebali izgraditi još jednu ogradu, ovoga put zid visok četiri metra koja bi, kako navodi Deutsche Welle, trebalo zaštiti Mađarsku i Evropsku uniju od izbjeglica.

Inače, samo tokom jučerašnjeg dana iz Mađarske na bečki željeznički kolodvor Westbahnhof stiglo je rekordnih 3.650 izbjeglica.

Mađarska, jedna od evropskih zemalja najviše pogođenih migrantskom krizom, saopštila je da je u nju od početka godine ušlo 156 000 izbjeglica.

Prema podacima koje je objavilo mađarsko ministarstvo vanjskih poslova, oko 142.000 ljudi tražilo je azil u toj zemlji, uključujući 45.000 izbjeglica iz Sirije.

Željeznički kolodvor u Budimpešti jutros je privremeno zatvoren da bi zatim ponovo oko 10 sati bio otvorena za promet, ali ne i za migrante kojima je zabranjen ulaz, objavila je mađarska agencija MTI.

Oko 500 migranata - muškaraca, žena i djece - pokušalo je ući u posljednji voz za Beč, a nakon zatvaranja kolodvora, kako je izvijestio Reuters, migranti su protestovali, tražeći njegovo ponovno otvaranje kako bi mogli otputovati za Njemačku.

Zbog podizanja ograde Mađarska je skoro svakodnevno na meti kritika drugih članica Unije.