|

Od svih arapskih zemalja u Egiptu je najteže biti žena

Od svih arapskih zemalja u Egiptu je najteže biti žena
0
Klix.ba
12.11.2013. u 08:55
30
komentara
0

dijeljenja
Od svih arapskih zemalja u Egiptu je najteže biti žena
Posljednje ispitivanje je pokazalo da je Egipat trenutno najgora zemlja u pogledu prava žena. Tako niskom rangu Egipta doprinijele su česte pojave seksualnog uznemiravanja, veoma česta pojava sakaćenja ženskih genitalija i odrastanje u konzervativnim islamističkim grupama.
Islamska Republika Komori je također u vrhu liste koju je na osnovu istraživanja sastavila Fondacija Thomson Reuters. Istraživanje je rađeno tako što je ispitano 330 rodnih stručnjaka u 21 državi Arapske lige, kao i u Siriji.

Irak zauzima drugo mjesto, nakon čega slijede Saudijska Arabija, Sirija i Jemen.

U anketi su zamolili stručnjake da procijene faktore kao što su nasilje nad ženama, liječenje žena, uloga žena u politici i privredi i slično.

"Postoje cijela sela na periferiji Kaira i na drugim mjestima, gdje se privreda temelji na trgovini ženama i prisilnim brakovima", kaže Zahra Radwan iz organizacije Global Fund for Women.

Međutim, seksualno uznemiravanje je ipak navela kao glavni faktor.

Jedan od izvještaja koji su objavljeni u aprilu ukazivao je na to da je čak 99,3 posto žena seksualno uznemiravano na neki način.

U međuvremenu, istraživanje je pokazalo da je Irak sada opasniji za žene nego pod vladavinom Sadama Huseina. Žene su u toj zemlji veoma pogođene nasiljem u posljednjih deset godina.

Saudijska Arabija je nisko rangirana zbog manjka broja žena u politici, diskriminacije na radnom mjestu, slobode kretanja i vlasničkih prava. Međutim, Saudijska Arabija je mnogo napredovala u pogledu obrazovanja žena, njihove zdravstvene zaštite i reproduktivnih prava, prenosi BBC.

Ovdje treba dodati to da se u istraživanju nije uzimao u obzir život žena koje su većinom materijalno osigurane, odnosno čiji muževi ili ostali muški članovi porodice dovoljno zarađuju tako da one ne moraju raditi.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...