Svijet
0

Od svih arapskih zemalja u Egiptu je najteže biti žena

Klix.ba
Posljednje ispitivanje je pokazalo da je Egipat trenutno najgora zemlja u pogledu prava žena. Tako niskom rangu Egipta doprinijele su česte pojave seksualnog uznemiravanja, veoma česta pojava sakaćenja ženskih genitalija i odrastanje u konzervativnim islamističkim grupama.

Islamska Republika Komori je također u vrhu liste koju je na osnovu istraživanja sastavila Fondacija Thomson Reuters. Istraživanje je rađeno tako što je ispitano 330 rodnih stručnjaka u 21 državi Arapske lige, kao i u Siriji.

Irak zauzima drugo mjesto, nakon čega slijede Saudijska Arabija, Sirija i Jemen.

U anketi su zamolili stručnjake da procijene faktore kao što su nasilje nad ženama, liječenje žena, uloga žena u politici i privredi i slično.

"Postoje cijela sela na periferiji Kaira i na drugim mjestima, gdje se privreda temelji na trgovini ženama i prisilnim brakovima", kaže Zahra Radwan iz organizacije Global Fund for Women.

Međutim, seksualno uznemiravanje je ipak navela kao glavni faktor.

Jedan od izvještaja koji su objavljeni u aprilu ukazivao je na to da je čak 99,3 posto žena seksualno uznemiravano na neki način.

U međuvremenu, istraživanje je pokazalo da je Irak sada opasniji za žene nego pod vladavinom Sadama Huseina. Žene su u toj zemlji veoma pogođene nasiljem u posljednjih deset godina.

Saudijska Arabija je nisko rangirana zbog manjka broja žena u politici, diskriminacije na radnom mjestu, slobode kretanja i vlasničkih prava. Međutim, Saudijska Arabija je mnogo napredovala u pogledu obrazovanja žena, njihove zdravstvene zaštite i reproduktivnih prava, prenosi BBC.

Ovdje treba dodati to da se u istraživanju nije uzimao u obzir život žena koje su većinom materijalno osigurane, odnosno čiji muževi ili ostali muški članovi porodice dovoljno zarađuju tako da one ne moraju raditi.