{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žena kao pola svjedoka, žrtve silovanja kao optuženice i drugi zakoni

28.10.2013. u 08:44
0
98
Žena kao pola svjedoka, žrtve silovanja kao optuženice i drugi zakoni
0
Žena kao pola svjedoka, žrtve silovanja kao optuženice i drugi zakoni
Foto: AFP
Nakon što su se u subotu žene u Saudijskoj Arabiji pobunile protiv zakona prema kojem ne mogu voziti automobil, Washington Post je objavio još nekoliko zakona kojima su ženama zabranjene određene aktivnosti u pojedinim zemljama svijeta.
U nekim dijelovima Indije pravila o sigurnosti na cesti ne važe za žene. One su izuzete iz pravila o nošenju kaciga dok se voze na motorima, što je propust koji godišnje uzme hiljade života. Zagovornici poštivanja prava žena tvrde da je ovdje riječ o pravilu koje je proizašlo iz kulture devalvacije ženskog života. Na drugoj strani, oni koji podržavaju zabranu nošenja kacige, kažu da je to odgovor na zahtjeve žena da sačuvaju frizuru i šminku.

Žena se u Jemenu smatra polovinom svjedoka, dakle žena se pred sudom ne smatra osobom. Generalno, svjedočenje žene se ne uzima ozbiljno ukoliko iza njega ne stoji svjedočenje muškarca. Žene ne mogu svjedočiti u slučaju preljube, klevete, krađe i sodomije.

U Saudijskoj Arabiji i Vatikanu žene ni danas nemaju pravo glasa. Međutim, kraljevskim dekretom izdatim 2011. godine Saudijke će na izborima 2015. dobiti to pravo, te će Vatikan ostati jedina zemlja u kojoj glasaju samo muškarci.

U Ekvadoru ženama nije dozvoljeno abortirati, osim onim mentalno bolesnim. Ovdje se zakon često koristi za kriminalizaciju pobačaja.

U Maroku i Saudijskoj Arabiji žrtve silovanja mogu biti optužene. Dakle, dok mnoge zemlje padaju na ispitu zaštite žrtava silovanja, neke idu i korak dalje te kažnjavaju žene koje su dom napustile bez pratnje muškarca ili bile same u muškom društvu, te poslije zatrudnjele.

Nedavno se na naslovnicama listova u Maroku i svijetu našla 16-godišnja Amina Filali, koja se ubila nakon što je sud odredio da se mora udati za osobu koja ju je silovala, u skladu sa politikom koja poništava optužbe za silovanje ukoliko se dvije strane vjenčaju.

U Jemenu ženama nije dozvoljeno da napuštaju kuću bez dozvole supruga, osim u hitnim slučajevima, naprimjer ako se nešto desi njenim roditeljima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: