WHO
0

Od pokvarene hrane godišnje umiru milioni odraslih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Milioni odraslih osoba svake godine umiru od pokvarene hrane, pokazali su najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje su stručnjaci protumačili kao upozorenje da su takva oboljenja daleko smrtonosnija nego što se ranije pretpostavljalo.

Samo u jugoistočnoj Aziji i na afričkom kontinentu svake godine od pokvarene hrane umre 1,2 miliona osoba, ne računajući u taj broj djecu mlađu od pet godina, što je tri puta više nego što se ranije procjenjivali za cijeli svijet, prenosi Reuters.

Oboljenja zbog kontaminirane hrane i neispravne vode su se dosad smatrala pretežno prijetnjom za zdravlje djece do pet godina, koja mogu veoma brzo dehidrirati. Potcjenjivana je opasnost koju za stariju djecu i odrasle predstavljaju bakterije salmonela, listerija, E. koli ili virusi hepatitisa A i kolere.

Eksperti za sigurnost hrane sada nastoje procijeniti smrtnost od trovanja hranom za djecu stariju od pet godina i odrasle u arapskim zemljama, Južnoj Americi i drugim dijelovima Azije, uključujući i Kinu.

"Milioni ljudi umiru svake godine, a znamo da se znatan dio tih smrti može spriječiti", izjavio je direktor za sigurnost hrane WHO-a Jürgen Schlund.

Prema njegovim riječima, mnoge zaraze koje su punile naslovnice novina u SAD-u proteklih godina, naprimjer salmonelom ili ešerihijom koli, javljaju se i u zemljama u razvoju, ali tamo nisu tako brižljivo detektirane i praćene, često zbog nedostatka tehničkih uvjeta.

Schlund je upozorio da je globalizacija u proizvodnji i plasmanu hrane dovela do bržeg širenja bolesti izazvanih pokvarenim prehrambenim proizvodima.

On je napomenuo da nekih patogenih tvari danas svakako ima više nego prije 20 ili 30 godina, dodajući kako je očito da su neki problemi na ovom polju postali veći zbog samog načina proizvodnje hrane.

Pritom se primjenom jednostavnih koraka mogu smanjiti razine hemikalija i toksina u hrani - naprimjer izbjegavanjem uvjeta koji pogoduju stvaranju plijesni.

Tehnike uzgoja usjeva također mogu iskorijeniti mikroorganizme iz lanca prehrane, dok se paraziti mogu eliminirati tretiranjem njihovih domaćina i uklanjanjem uvjeta za njihovo širenje.

Važno je i da građani imaju u vidu rizik od pokvarene hrane i pažljivije je pripremaju, kao i da i oni i liječnici ne zanemaruju simptome kao što je dijareja.

Schlund naglašava da se mnogi od smrtnih slučajeva zbog trovanja hranom u zemljama u razvoju mogu spriječiti pravovremenim liječenjem.