Svijet
16

Obamina administracija i društvene mreže zajedno kreću u online borbu protiv IDIL-a

Klix.ba
Američki predsjednik Barack Obama i njegova administracija traže načine za efikasniju borbu protiv terorističke grupe IDIL na društvenim mrežama, a pomoć im je ponudio "tim iz snova", koji će činiti tehnološki giganti. Njihov zadatak će biti da zaustave terorističku propagandu na internetu.

Na sastanku održanom u Ministarstvu pravde zvaničnici Applea, Twittera, Snapchata, Facebooka, MTV-ja i Buzzfeeda su ponudili svoju pomoć kontraobavještajnim službama u online borbi protiv IDIL-a.

Direktor Nacionalnog centra za antiterorizam Nick Rasmussen je rekao da administracija čini sve kako bi pobijedila teroriste na drušvenim mrežama, gdje oni pozivaju "usamljene vukove" da izvršavaju terorističke napade.

"Vidjeli smo agresivne akcije u borbi protiv terorizma na društvenim mrežama, što je zaista dobra stvar", izjavio je Rasmussen.

Posebno značajno je to što su sastanku prisustvovali i predstavnici Applea, kompanije koja ima problema sa administracijom zbog šifrovanja podataka u svrhu zaštite korisnika, koja se primijenjuje na njenim uređajima.

Predstavnici Bijele kuće i Ministarstva pravde nisu otkrili da li se na sastanku razgovaralo i o problemu s Appleom.

Sve kompanije su tokom sastanka informisane o IDIL-ovoj strategiji komuniciranja, kao i o planovima za borbu protiv terorističke propagande.

U januaru su članovi Obamine administracije posjetili Silikonsku dolinu i lobirali protiv korištenja društvenih mreža za regrutovanje terorista. Nakon toga je Twitter blokirao čak 125.000 naloga povezanih s IDIL-om.