Tehnologija
94

Google će od sada pokazivati pogrešne rezultate pretraživanja

Klix.ba
Kompanija Google objavila je kako će od sada pokazivati pogrešne rezultate za sve one koji budu pretraživali stvari koje imaju veze sa izvođenjem terorističkog napada. Umjesto toga, Google će izbaciti antiradikalizacijske linkove svaki put kada neko ukuca riječi povezane s ekstremizmom.

Najavio je ovo jedan od šefova Googlea kada je predavao dokaze britanskom parlamentu.

"Radimo na protupričama širom svijeta. Ove godine radimo na dva pilot programa. Jedan radi na otkrivanju ovakvih pregleda, a drugi kako bi se osiguralo da osobe koje tragaju za potencijalno štetnim sadržajima u našem pretraživaču dobiju ove protupriče", rekao je Anthony House iz Googlea.

Tako će naprimjer na riječi "priključiti se IDIL-u" Google ponuditi linkove mirovnih organizacija i tekstova koje govore o lijepim stvarima i suživotu. U 2014. godini sa YouTubea je povučeno 14 miliona videa od kojih su neki povezani s terorizmom.

Google je ranije objavio kako ne postoji način da se kontroliraju svi sadržaji na YouTubeu velikom brzinom jer se u minuti postavi 300 videosadržaja.

Barack Obama zatražio je prošlog mjeseca od firmi iz Silikonske doline da pomognu SAD-u u borbi protiv terorizma. Održan je sastanak s direktorima Applea, Googela, Facebooka, Yahooa i drugih tehnoloških firmi.

"Sastanak je potvrdio da smo ujedinjeni u cilju da teroristički materijali ne budu na internetu", objavio je Facebook.