SAD
0

Obamin prvi govor o stanju nacije 27. januara

FENA
Barack Obama  (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama planira održati svoj prvi govor o stanju nacije, tradicionalni "State of the Union", u srijedu 27. januara, najavila je u ponedjeljak navečer Bijela kuća.

Glasnogovornik Robert Gibbs rekao je da će Obama održati govor na zajedničkoj sjednici obaju domova Kongresa u srijedu navečer, uz direktan prenos na nacionalnim televizijskim kućama i na internetskoj stranici Bijele kuće WhiteHouse.gov.

Nakon prve godine u Ovalnom uredu, očekuje se da će Obama Kongresu i naciji predstaviti svoj zakonodavni program i nacionalne prioritete. Njegova administracija muči se s oporavkom ekonomije nakon recesije, s dva rata, ogorčenom raspravom oko reforme zdravstva, a od prošle sedmice i s ogromnom humanitarnom krizom u Haitiju.

Obama je želio da prije njegovog govora o stanju nacije, Kongres prihvati zakon o reformi zdravstva, no zastupnicima tek predstoje pregovori o konačnoj verziji zakona u kojima moraju riješiti ključne razlike.

Godišnji govor predsjednika države temelji se na tradiciji i odredbi američkog Ustava koja traži da predsjednik s vremena na vrijeme izvijesti Kongres o stanju nacije.