Barack Obama
0

"Zapošljavanje je moj prioritet"

SRNA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio je da je stvaranje novih radnih mjesta na vrhu njegovih prioriteta i obećao da neće odustati od plana reforme zdravstva, uprkos političkim teškoćama i sumnjama u njegovo rukovođenje.

Obama je sinoć u govoru o stanju nacije konstatovao da je 2009. bila teška godina i priznao određene greške.

"Ja ne odustajem. Zapošljavanje mora da bude prioritet u 2010. godini",  rekao je predsjednik SAD-a u obraćanju Kongresu.

Obama je pokušao da ublaži nezadovoljstvo građana zbog ekonomske krize i rasta stope nezaposlenosti do nivoa od deset procenata, što se odrazilo na pad njegove popularnosti među glasačima.

"Ljudi nemaju posla i to ih boli. Potrebna im je naša pomoć i ja želim da mi na sto bez odlaganja stignu prijedlozi o zapošljavanju", naglasio je američki predsjednik. 

Poraz demokrata na izborima za senatora u Massachusettsu neki analitičari protumačili su kao referendum o Obaminom političkom programu.

Obama je apelovao da demokrate i republikanci pokušaju da zajedničkim radom u Kongresu riješe probleme običnih Amerikanaca. Ovakvu vrstu saradnje Obama nije uspio da ostvari tokom svoje prve godine na položaju predsjednika.
On je predložio trogodišnje zamrzavanje pojedinih državnih programa radi smanjenja rastućeg budžetskog deficita i predložio na osnivanje dvostranačke budžetske komisije.

"Ukoliko ne preduzmemo značajne korake radi obuzdavanja rasta našeg duga, to bi moglo da naškodi našem tržištu, poveća cijenu kreditiranja i ugrozi naš oporavak",  upozorio je Obama. 

Predsjednik SAD-a je rekao da ne odustaje od prijedloga zakona o reformi zdravstvenog sistema i podvukao da će milioni Amerikanaca ostati bez zdravstvenog osiguranja tokom ove godine.

Obama je kritikovao "loše ponašanje" i bezobzirnost Wall Streeta i zatražio da Kongres usvoji nove regulative finansijskog sektora.

"Ne možemo im dozovliti da pobijede. Ukoliko prijedlog zakona koji stigne na moj sto ne bude ispunjavao uslove istinske reforme, poslaću ga nazad", naglasio je Obama.