{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Uzdrmani Obama počeo govoriti o samo jednom mandatu

F
FENA
26.1.2010. u 10:26
0
0
Uzdrmani Obama počeo govoriti o samo jednom mandatu
0
Uzdrmani Obama počeo govoriti o samo jednom mandatu
Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama, izložen brojnim kritikama zbog slabog oporavka ekonomije, gomilanja budžetskog manjka, te ustrajavanja na skupoj reformi zdravstva uprkos visokoj nezaposlenosti, u ponedjeljak je izjavio da bi mogao biti predsjednik u samo jednom mandatu, što je u Sjedinjenim Državama sinonim za predsjednički neuspjeh.
"Radije bih bio stvarno dobar predsjednik u jednom mandatu, nego osrednji u dva", rekao je Obama u ponedjeljak u intervjuu u večernjoj emisiji "World News" televizijske stanice ABC.

Obama je u intervjuu, dva dana prije nego što će održati prvi govor u stanju nacije na zajedničkoj sjednici obaju domova Kongresa, priznao političke nedostatke u svojoj prvoj godini u uredu.

"State of the Union" Obami će dati priliku da ponovo promoviše i pokrene svoj program, koji se prilično nasukao s dugotrajnom 10-postotnom nezaposlenošću, izostankom oporavka na tržištu nekretnina i očekivanjima da slijedi opće povećanje poreza.

U intervjuu ABC-u Obama je zastao kod pitanja može li garantovati da neće biti povećanja poreza za one koji zarađuju manje od 250.000 dolara godišnje. "Mogu garantovati da je najgore što možemo učiniti da povećamo poreze dok je ekonomija i dalje slaba", odgovorio je Obama.

Obamin govor o stanju nacije dolazi u trenutku kada je zakon o reformi zdravstva, središnji element njegovog unutrašnjeg političkog programa, doživio zastoj u Kongresu nakon što je s izborom republikanca Scotta Browna za senatora iz Masačusetsa, izgubljena demokratska 'super-većina' u Senatu.

S kvalificiranom većinom od 60 prema 40 zastupnika u Senatu, demokrati su prije poraza u Masačusetsu mogli blokirati republikanske pokušaje opstruiranja rasprave o zakonu.

Obama je u intervjuu ABC-u naglasio kako "opis radnog mjesta" političara nije reizbor, što mnogi misle, već "rješavanje problema građana i pomoć ljudima." Obama je kazao kako ga ništa neće odvratiti od reforme zdravstvene zaštite.

Obamina stopa odobravanja pala na je na oko 50 posto u posljednje vrijeme, dok se u vrijeme inauguracije, prije godinu dana, kretala između 65 i 70 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: