Larry Sabbath
0

"Obama treba preći sa riječi na djela"

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Građani koji su na televiziji pratili prvi govor američkog predsjednika Baracka Obame o stanju nacije očekivali su spretno govorništvo, ali još čekaju da vide djela, ocijenio je autor knjige "Obamina godina" Larry Sabbath.

U analizi koju u petak prenosi londonski The Times Sabbath ističe da je Obamin govor više podsjećao na diskusiju između njega i američkog naroda.

Milioni Amerikanaca gledali su TV prenos govora u nadi da će nagovijestiti više uspjeha u pitanjima koja su za njih važnija od svih ostalih – a to su ekonomija i visoka stopa nezaposlenosti.

Obama jeste govorio o zapošljavanju, ali je dotakao i mnoge druge teme. Priznao je da je počinio neke neodređene greške, ali je istovremeno insistirao da će nastaviti slijediti svoj put.

Pozvao je opozicijske republikance na saradnju, ali ih je usput žestoko kritikovao. Podržao je zamrzavanje potrošnje zbog ogromnog američkog duga, ali je predložio i skupe inicijative i povećanja budžetskih izdataka, citira BBC pisanje Timesa.

List ističe da su miješane poruke američkog predsjednika odraz potrebe da zadovolji razna biračka tijela - sukobljene umjerenjake i liberale u Demokratskoj stranci, umjerene republikance koji su mu potrebni za uspjeh na zakonodavnom polju i nezavisne birače koji su glasali protiv njegovih kandidata na izborima u New Jerseyu, Virginiji i Massachusettsu.

To je temelj njegovog problema i on neće moći držati na okupu tako raznorodnu koaliciju bez značajnog podizanja stope zaposlenosti, jer rječitost ne može promijeniti stanje na američkim ulicama. Građani koji su pratili njegov govor na televiziji očekivali su spretno govorništvo, ali još uvijek čekaju da vide djela, piše u Timesu.