Obraćanje naciji
0

Obama za ukidanje subvencije naftnim kompanijama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama kazao je da treba prekinuti s davanjem subvencija naftnim kompanijama u vrijednosti od četiri milijarde dolara i investirati u energetsku neovisnost Sjedinjenih Država.

Tokom svoga redovnog subotnjeg obraćanja naciji, Obama je istakao da je investiranje u izvore čiste, obnovljive energije jedan od načina borbe protiv rastućih cijena benzina koje opterećuju porodične budžete.

On je rekao da se ne slaže s kongresnim prijedlogom po kojem bi investicije u čistu energiju trebalo smanjiti za 70 posto kako bi se smanjio deficit, prenosi VoA.

Obama je također pozvao na nastavak sigurne i odgovorne domaće proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama, podsjećajući da je američki državni tužitelj formirao radnu grupu da istraži prevare i manipulacije na naftnim tržištima.

Američki predsjednik rekao je da Sjedinjene Države mogu živjeti u okvirima svojih mogućnosti, a da pritom ne žrtvuju investicije u energiju, obrazovanje, i otvaranje novih radnih mjesta, kako sada, tako i u budućnosti.

U republikanskom obraćanju senator Michael Johns izjavio je da je politika Obamine administracije opteretila primarni izvor radnih mjesta - mala i srednja poduzeća, i poručio da bi manja, efikasnija vlada bila najbolja podrška zemlji i ljudima koji traže posao.