SAD
0

Obama ukida subvencije naftnim kompanijama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u utorak je pozvao Kongres da odmah ukine porezne subvencije naftnim i plinskim kompanijama, nastojeći ograničiti političku štetu koju trpi od stalnih poskupljenja benzina, izvijestio je online The Washington Post.

U pismu republikanskim i demokratskim čelnicima Kongresa, Obama je pozvao na "hitne mjere" kako bi se vratilo više od četiri milijarde dolara neopravdanih poreznih olakšica, rekavši kako je novac bolje potrošiti na razvoj nove tehnologije koja će smanjiti cijenu goriva u zemlji.

"Visoke cijene nafte pružaju više nego dovoljno profitnih motiva za ulaganje u domaća istraživanja i proizvodnju (nafte i plina) bez posebnih poreznih olakšica", napisao je Obama u zahtjevu.

Obama je pozvao na ukidanje poreznih olakšica za dvije godine, ali poduzimanje dodatnih akcija na tom pitanju postalo je prioritet dok brzi rast cijena benzina postaje glavna politička odgovornost američkog predsjednika.

Anketa The Washington Posta i ABC Newsa, objavljena u ponedjeljak, pokazala je da samo 39 posto onih koji poskupljenje benzina nazivaju "ozbiljnim financijskim teškoćama", odobrava Obamino obavljanje predsjedničkog posla.

Anketa je također pokazala da 60 posto nezavisnih birača, koji su teško pogođeni cijenama benzina, kažu da iduće godine neće podržati Obamin reizbor.

Oko šest od 10 ispitanika je reklo da su smanjili vožnju zbog cijena goriva, a sedam od 10 ih je kazalo da im cijene benzina uzrokuje financijske poteškoće.

Prosječna cijena bezolovnog benzina regular, popela se prošle sedmice u SAD-u na 3,88 dolara za galon (oko 5 kn za litru), što je najviše od augusta 2008. godine, prenosi Hina.