|

VIDEO
/
"Napredovat ćemo zajedničkim radom ili nikako"

"Napredovat ćemo zajedničkim radom ili nikako"
0
S
SRNA
26.1.2011. u 08:33
7
komentara
0

dijeljenja
"Napredovat ćemo zajedničkim radom ili nikako" Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama u svom redovnom govoru u Kongresu o stanju nacije pozvao je demokrate i republikance da zajednički rade kako bi odgovorili na izazove sa kojim je zemlja suočena i pomogli joj da bude konkurentna sa najvećim rivalima u svjetskoj privredi Kinom i Indijom.
"Novi zakoni bit će usvajani samo uz podršku demokrata i republikanaca. Napredovaćemo zajedno ili uopšte nećemo napredovati, jer su izazovi pred nama veći od jedne stranke i veći od politike. Danas nije riječ o tome ko će pobijediti na sljedećim izborima, nego da li će se nova radna mjesta i fabrike otvarati u ovoj zemlji ili na nekom drugom mjestu", rekao je Obama pred Kongresom, gdje demokrate imaju većinu u Gornjem, a republikanci u Donjem domu.

Predsjednik Obama je istakao i potrebu za boljim obrazovanjem, inovacijama i infrastrukturom, a to su projekti koji zahtijevaju finansiranje novcem federalnih vlasti, o čemu vodeće američke stranke imaju suprotstavljena mišljenja.

Predsjednik je pozvao kongresmene i da smanje državni deficit i odgovore na ekonomske izazove svijeta, koji je izmijenjen tehnološkim promjenama i pojavom novih konkurenata poput Indije i Kine.

Tokom govora Obama je nekoliko puta prekidan aplauzom, ali su zatim republikanci govorili kritički o "nekontrolisanoj i neodrživoj" potrošnji njegove administracije.Predsjednik SAD-a je najavio i istaživanja o novim izvorima energije, što će biti finansirano novcem koji je do sada išao na subvencije naftnih kompanija i koji je država gubila kroz "rupe" u poreskom zakonu.

Nastojeći da simbolično podstaknu poboljšanje međupartijske saradnje, republikanci i demokrate su tokom predsjednikovog govora sjedili jedni kraj drugih u Kongresu, a ne kao obično, na različitim stranama sale.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...