{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama: SAD će uvijek biti zemlja trostrukog "A"

F
9.8.2011. u 09:34
0
7
Obama: SAD će uvijek biti zemlja trostrukog "A"
0
Obama: SAD će uvijek biti zemlja trostrukog "A"
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da će SAD uvijek biti zemlja trostrukog "A", iako je u petak izgubila takav kreditni rejting, i pozvao Kongres da što prije usvoji zakone koji će pomoći otvaranju novih radnih mjesta.
On je, u prvom reagiranju na odluku agencije "Standard & Poors" da kreditni rejting SAD-a spusti s najboljeg AAA, na AA+, rekao da do toga nije došlo zbog američke nesposobnosti da plaća svoje dugove, već zato što se sumnja u sposobnost političkog sistema da djeluje.

Uvijek će biti faktora na koje se ne može utjecati, tržište će rasti i padati, ali to je Amerika. Šta god da kaže neka agencija za kreditni rejting, uvijek smo bili i bit ćemo zemlja trostrukog "A", rekao je Obama u obraćanju novinarima.

Prema njegovi riječima, finansijska tržišta širom svijeta i dalje vjeruju da je američki kreditni rejting AAA, s čime se slažu i investitori.

"Ali to znači da nemamo problem. Nije nam potrebna agencija za kreditni rejting da nam kaže da nam je potreban izbalansirani dugoročni pristup uravnoteženju deficita", rekao je Obama i dodao da je dobra vijest što se ti "problemi mogu odmah riješiti i što znaju kako da ih riješe".

Predsjednik SAD-a je rekao da nije problem u samom dugu, već u rješenju problema deficita na duži rok.

Zato se, dodao je, pored već postignutih dogovora o smanjenju državnih troškova, moraju načiniti još dva dodatna koraka - poreska reforma, kojom će oni koji to mogu dati pravičniji doprinos, i umjerena prilagođavanja programa zdravstvenog osiguranja.

Prema njegovim riječima, za to nisu potrebni nikakvi radikalni koraci, već zdrav razum i kompromis.

"Nije problem u nedostacima dobrih ideja i planovima, već u političkoj volji u Washingtonu, odnosno odbijanje da se ono što je dobro za zemlju stavi iznad ličnog i partijskog interesa i ideologije. To mora da promijeni", naglasio je Obama.

On je dodao da je odluka o smanjenju kreditnog rejtinga Americi pružio novi osjećaj hitnosti, javio je Tanjug.

Navodeći nastavak poreskih olakšica na plate, nastavak isplata pomoći za nezaposlene i pomoć kompanijama za poslove na obnovi infrastrukture, kao ključne prijedloge za brži rast privrede, Obama je dodao da se Kongres može time pozabaviti odmah poslije ljetne pauze.

To su sve ideje s kojima su se republikanci tradicionalno slagali, pa nema razloga da to opet ne učine, rekao je predsjednik SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: