Otvaranje novih radnih mjesta
0

Obama predstavio plan od 450 milijardi dolara

SRNA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Na zajedničkom zasjedanju oba doma američkog Kongresa, predsjednik Barack Obama pozvao je zakonodavce da okončaju, kako se izrazio, "politički cirkus" u Washingtonu i brzo pristupe usvajanju zakona o zapošljavanju, koji je uputio na Capitol Hill.

Američki predsjednik pozvao je Kongres da usvoji ekonomski paket od skoro 450 milijardi dolara, u cilju otvaranja novih radnih mjesta u SAD, gdje nezaposlenost trenutno prelazi devet procenata.

Plan, koji je Obama predstavio obuhvata niz mjera, kao što su smanjenje poreza za zaposlene i firme koje angažuju nove radnike, do najave novih troškova američke vlade, prije svega na infrastrukturu.

Zakonski prijedlog, koji Obama naziva "zakonom o američkim poslovima", a koji spada u domen budžetskih troškova, prvo će razmatrati Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci.

"Usvojte ovaj zakon", više puta je sa govornice ponovio američki predsjednik. U njemu ne bi trebalo da bude ništa kontroverzno, jer su njegove  dijelove  već ranije podržali i demokrate i republikanci.

Predsjednik Obama kaže da će zakon dati zamah posustaloj ekonomiji.

Ključni elementi predloženog zakona su produženje važenja sniženja poreza za socijalno osiguranje, proširenje beneficija za nezaposlene i na one koji mjesecima ne mogu da nađu posao, kao i poreske olakšice za firme koje otvaraju nova radna mjesta, posebno one koji su već mjesecima nezaposleni.
Obama istovremeno traži da se obustavi oslobađanje od poreza na prihode za velike korporacije, kao i da se povećaju porezi za bogate Amerikance.

Američki predsjednik je najavio infrastrukturne projekte, odnosno izgradnju saobraćajne infrastrukture svetske klase, kakva dolikuje velikoj sili poput SAD, obnovu desetina hiljada škola, zapošljavanje nastavnika i policajaca.

Obama je dodao da se SAD suočavaju sa teškim pitanjem da li će izabrani političari ispuniti svoje obaveze kao što to rade obični Amerikanci. 

"Neki misle da su suprotnosti među nama tolike da se mogu riješiti samo na izborima. Ali, to je za 14 mjeseci, a ljudi koji su nas izabrali nemaju luksuz da toliko čekaju", poručio je predsjednik SAD.

Predsjednik planira da Kongresu za deset dana pošalje ambiciozniji plan koji će obuhvatiti troškove njegovog prijedloga o zapošljavanju, kao i korake da se, u dužem roku, stabilizuje američki dug.