{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Barack Obama parafirao zakon o dugu

F
3.8.2011. u 07:55
0
7
Barack Obama parafirao zakon o dugu
0
Barack Obama parafirao zakon o dugu
Američki predsjednik Barack Obama parafirao je u utorak zakon, koji je netom odobrio Senat, o podizanju limita zaduživanja zemlje kako bi se izbjegla situacija u kojoj Sjedinjene Države više ne bi mogle otplaćivati svoje dugove.
"Predsjednik je parafirao tekst, koji je postao zakon", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Obama je parafirao taj zakon nedugo nakon što ga je prihvatio Senat sa 74 glasa protiv 26, dan nakon što ga je Predstavnički dom izglasao sa 269 glasova protiv 161.

Nakon prihvaćanja zakona, koji predviđa budžetske rezove, ali nijedno povišenje poreza, Obama je pozvao Kongres da poduzme mjere za stimuliranje ekonomije i otvaranje radnih mjesta.

"Moramo poduzeti sve što je u našoj moći da potaknemo ekonomiju i otvaranje radnih mjesta u Americi", rekao je predsjednik.

U kratkom govoru u Bijeloj kući predsjednik je rekao da se svi moraju uključiti, istaknuvši da je to načelo za koje će se zalagati u sljedećim fazama.

Također je naglasio da se budžet ne može stabilizirati preko leđa onih koji su najteže pogođeni u recesiji.

Obama je ocijenio da je upravo potpisani zakon prvi korak prema tome da Sjedinjene Države žive u skladu sa svojim mogućnostima i ustvrdio da još puno toga treba učiniti kako bi se oporavilo najsnažniju globalnu ekonomiju.

Govoreći u Bijeloj kući, Obama je jasno dao do znanja kako očekuje da porezna reforma bude jedan od rezultata rada nove komisije, u čijem su sastavu i demokrati i republikanci, te da je za smanjenje deficita potreban "uravnotežen pristup" u kojem će bogati plaćati veće poreze, što je jedan od osnovnih zahtjeva njegove Demokratske stranke.

Obama je napomenuo da je neizvjesnost rasprave o vanjskome dugu naštetila američkom poslovanju, ali je ekonomski oporavak patio i zbog nepredviđenih problema, kao što su potres i cunami u Japanu.

Obama je pozvao Kongres da potvrdi zastale prijedloge zakona o trgovini i istaknuo kako želi da se smanje porezi srednoj klasi i povećaju naknade za nezaposlene.

"Obje stranke dijele vlast u Washingtonu. I obje stranke moraju snositi odgovornost za jačanje ekonomije", rekao je Obama nedugo nakon što je Senat odobrio prijedlog zakona o povećanju duga i poslao ga predsjedniku na potpis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: